Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Volby 2013 – jdeme do finále

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny by na jižní Moravě podle průzkumu tzv. volebního potenciálu, který pro Českou televizi od 4. do 10. října provedly agentury Median a STEM/MARK, vyhráli sociální demokraté. Hlasovat by pro ně mohlo až 30 procent voličů. Druhé by skončilo hnutí ANO 2011 s 22 procenty a třetí TOP 09 s možným ziskem 20 procent hlasů

Volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Součet volebních potenciálů proto přesahuje 100 procent. Ve výzkumu odpovídalo v regionu 1040 respondentů.

Čtvrtou nejúspěšnější stranou by na jižní Moravě podle průzkumu byla KSČM až s 18 procenty. Maximálně 13,5 procenta zaznamenala ODS, o 1,5 procenta méně má KDU-ČSL. Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury skončil na sedmém místě s 11,5 procenta. Na osmou příčku poslaly výsledky průzkumu Stranu práv občanů - zemanovce s 9,5 procenta. Na deváté skončila se sedmi procenty Strana zelených. Volební potenciál zbylých stran nedosahuje pěti procent.

Krajský úřad zaregistroval v termínu pro předčasné sněmovní volby na jižní Moravě 19 subjektů, tedy stejně jako v roce 2010. K volbám tehdy v regionu přišlo 63,27 procenta voličů.

Volby v roce 2010 v Jihomoravském kraji vyhrála ČSSD, která získala 23,35 procenta hlasů. Ve srovnání s volbami 2006 si ale pohoršila o deset procent. Na druhém místě skončila před třemi lety ODS s 18,47 procenta, třetí byla TOP 09 s 15,31 a čtvrtí komunisté s 11,65 procenta. Pětiprocentní hranici překročily Věci veřejné s 9,75 procenta a lidovci s 8,37 procenta.

Lídry jsou předseda strany, herec, emeritní rektor nebo otec a syn

Podívejme se nyní blíže na lídry stran, kteří podle průzkumu mají šanci zasednout v nové Poslanecké sněmovně.

Sociální demokraty vede předseda strany, bývalý poslanec a v socialistických vládách ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle jiných průzkumů patří k nejoblíbenějším politikům v zemi.

Hnutí ANO poslala do čela jihomoravské kandidátky herce, bývalého diplomata a ministra kultury Martina Stropnického. Na argumenty, že není z jižní Moravy, reaguje tím, že zde má pracovní závazky, konkrétně v Národním divadle Brno.

TOP 09 postavila do čela kandidátky lékaře, přednostu ORL kliniky ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně Romana Kostřicu. Ten si odbyl poslaneckou premiéru už v předcházejícím volebním období.

Komunisté vsadili na dlouholetého starostu Ivančic na Brněnsku a krajského zastupitele Vojtěcha Adama.

Jeho volebním soupeřem je mimo jiné i jeho syn Petr Adam, který je manažerem a na jižní Moravě kandiduje na prvním místě Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury.

Občanská demokratická strana postavila do čela tentokrát nestraníka Petra Fialu, emeritního rektora Masarykovy univerzity a posledního ministra školství v Nečasově vládě.

Také KDU-ČSL vsadila na nové tváře. Lídrem lidovecké kandidátky se stal vysokoškolský učitel na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity, zastupitel Jihomoravského kraje a města Brna Jiří Mihola.

Dalším novým politickým uskupením, které bude chtít obsadit poslanecké lavice, je Strana práv občanů – zemanovci. Jejich lídrem je starosta Kyjova na Hodonínsku a současný ministr pro místní rozvoj František Lukl.

Šanci doplnit dvousetčlenný sbor nových zákonodárců má na jižní Moravě podle průzkumu ještě Strana zelených. Ta postavila do čela kandidátky bezpartijní Jitku Seitlovou, která donedávna vykonávala v Brně funkci zástupkyně veřejného ochránce práv.

Hlasovací lístky byste měli dostat do domovních schránek nejpozději ve středu. Pokud se tak z různých důvodů nestane, obdržíte je ve dnech konání voleb – v pátek 25. od 14 do 22 hodin nebo v sobotu 26. října od 8 do 14 hodin – přímo ve volební místnosti.

Ti, kteří ve dnech voleb budou mimo svůj volební obvod a včas si vyřídili voličský průkaz, budou moci využít svého volebního práva v kterémkoliv volebním místě v České republice.

Štítky parlamentní volby, politika, Jihomoravský kraj, kandidáti, strany, 2013, Brno, průzkum, volby, TOP 09, ANO 2011, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Česká televize, Median, ODS, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby 2013 – jdeme do finále  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.