Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Řikoníně na Brněnsku nepřišel k eurovolbám žádný volič

Řikonín na Brněnsku zaznamenal o víkendových volbách do Evropského parlamentu nulovou účast. Z 28 možných voličů nepřišel k urnám ani jeden, informovala dnes mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková. Podle místostarosty Řikonína Karla Bučka je důvodem fakt, že tamní občané nemají z Evropské unie dobrý pocit. Nejvyšší účast přes 50 procent měly naopak obce Bukovice a Nelepeč-Žernůvka na Brněnsku.

"V posledních letech se různí euroskeptici hádali mezi sebou a na lidi u nás to mělo zvláštní vliv. Nepůsobí to na ně dobře," řekl místostarosta Buček. Sám k volbám nešel z důvodu nemoci. "Mám podezření na zápal plic a vysoké horečky. Jinak bych se zúčastnil a hlas bych dal Janu Kellerovi z ČSSD. Volit jsem byl i před pěti lety," uvedl Buček, který obec vede do letošních komunálních. Řikonín je totiž od loňského podzimu bez starosty z důvodu úmrtí. Řikonín má 40 obyvatel, z nich mohlo volit 28.
Podle Bučka je nulová účast rarita. "Při loňských podzimních volbách byla účast skoro stoprocentní. Kromě pár jedinců přišli skoro všichni. Je vidět, že občané nemají o Evropské unii žádné povědomí," doplnil Buček.

Nejvyšší účast v kraji lehce přes 50 procent zaznamenaly obce Nelepeč-Žernůvka a Bukovice na Brněnsku. "Kdo chtěl, přišel. Většina z těch lidí měla přesvědčení, že to má smysl," sdělil starosta bukovický starosta František Pospíšil. Sám volit byl. "Volil jsem jako první, protože jsem to celé připravoval. Neviděl jsem žádný důvod k tomu, abych hlas neodevzdal," doplnil. Volební účast v obci, která má 75 obyvatel a z nich 57 možných voličů, byla podle Pospíšila nižší než obvykle. "Hlas sice odevzdalo 29 lidí, což je více než polovina, ale při jiných volbách míváme účast nad 70 procent," poznamenal.

V Jihomoravském kraji přišlo k volbám 19,14 procenta voličů, přes 180.000 lidí z celkových více než 950.000 možných. Evropské volby v kraji vyhrála KDU-ČSL před ČSSD a hnutím ANO. Vítězní lidovci získali 16,61 procenta hlasů, druzí sociální demokraté 14,64 procenta, ANO 14,63 procenta hlasů. TOP 09 odevzdalo hlas 12,58 procenta voličů, KSČM volilo 10,85 procenta lidí, ODS 6,64 procenta a Stranu svobodných občanů 5,41 procenta voličů. Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury oslovilo v kraji 2,82 procenta voličů.

Zdroj ČTK

Štítky volby, Evropský parlament, účast, Řikonín, brno, hlasování, Brněnsko, Evropská unie, Jihomoravský kraj, Bukovice, Nelepeč-Žernůvka, ČSSD, František Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Řikoníně na Brněnsku nepřišel k eurovolbám žádný volič  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.