Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně vznikla iniciativa lidí,kterým město zastavilo privatizaci

V Brně vznikla občanská iniciativa I my jsme Brno. Jde o skupinu lidí, kteří přistoupili na podmínky stanovené městem pro privatizaci bytů, avšak nyní se dostali do svízelné situace kvůli tomu, že nové vedení města v prosinci privatizaci zastavilo.

Jde o více než 360 rodin, řada z nich přitom platí nejen nájem, ale i hypotéku. S podporou advokátní kanceláře Joukl a partneři chce tlačit na město, aby privatizaci znovu uvolnilo, případně jít až před soud, řekl dnes advokát Zdeněk Joukl.

Advokát tvrdí, že městu hrozí problém obřích rozměrů. "Nikdo si patrně neuvědomuje, co se bude dít, když se řekne, že pravidla, podle nichž se dosud privatizovalo, jsou špatně. V takovém případě by šlo hovořit o škodě za mnoho milionů, možná i miliard," uvedl Joukl.

Náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL) minulý týden na jednání zastupitelstva řekla, že město si nechalo vypracovat posudky z ekonomického a právního hlediska a chce je představit na dubnovém zastupitelstvu. Koalice také na zasedání zamítla návrh privatizací se zabývat.

Například lidé z bloku v Merhautově ulici, kteří splnili veškeré podmínky pro privatizaci, nyní platí nájem a často i hypotéky, městu už poslali 30 milionů korun. Přesto nyní nevědí, co bude dál, a mnozí z nich se dostávají do kritické situace. "Dostáváme se do velké ekonomické krize. Každý den je pro nás kritický," řekl místopředseda Bytového družstva Merhautova Jiří Krupica. Město je podle Liptákové dokonce připravené hradit škody, které lidem vzniknou.

Problém je však podle Joukla mnohem hlubší. "Pokud město cenu bytů zvýší, mnoho lidí na koupi nebude mít. Takové byty může koupit jen silná investiční skupina a může vzniknout podobný sociální problém jako v Ostravě s byty OKD," tvrdí Joukl. Zdůraznil, že Brno byty prodává za jedny z nejvyšších cen v republice. Lidé na ně nemusí mít ani tehdy, když město prodej uvolní za dohodnutou cenu, protože bude pozdě.

Upozornil, že při soudním sporu se mohou nájemníci opřít minimálně o takzvanou předsmluvní odpovědnost, která vyplývá z nového občanského zákoníku. "Dostali od města kvalifikovanou nabídku a minimálně by měli dostat zpět škodu, která jim vznikla na úrocích z úvěru," řekl Joukl.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, privatizace, Klára Liptáková, KDU-ČSL, OKD, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vznikla iniciativa lidí,kterým město zastavilo privatizaci  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.