Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Poslanec Husák: Marže českých operátorů jsou stále vysoko

Český telekomunikační úřad zaspal při své analýze trhu, která mohla včas prokázat oligopolní postavení mobilních operátorů v zemi, pověděl poslanec Jan Husák (TOP 09) s tím, že kvůli tomu Češi kromě jiného platí přemrštěné ceny za mobilní telefonování.

Podle Husáka mělo vedení úřadu zakročit už v roce 2008, kdy se objevily výrazné nedostatky v konkurenci mezi operátory a jejich marže neúměrně rostly.

„Následný oligopol způsobil vysoké ceny pro zákazníky, zhoršil pokrytí nejmodernějšími službami a zapříčinil nedostatečné investice do infrastruktury," prohlásil Husák, který je předsedou sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl.

Český telekomunikační úřad podle něj přitom nemůže začít regulovat telekomunikační trh a s ním ceny za mobilní či elektronické služby, dokud nemá hotovou analýzu trhu. Ta ukáže, zda je nebo není trh plně konkurenční a jestli je do něj potřeba zasáhnout.

ČTÚ ale přestal trh mobilního volání analyzovat v květnu 2006. Tehdy zrušil jeho regulaci tím, že trh prohlásil za "efektivně konkurenční".

„Úřad udělal velkou chybu. Marže operátorů v Česku v roce 2008 rostly, zatímco marže jejich mateřských společností začaly klesat. To byl už tehdy jasný důkaz, že je na českém trhu něco špatně. Vedení ČTÚ mělo dát pokyn, aby se trh začal analyzovat," tvrdí Husák.

Marže českých operátorů klesají až od roku 2010. Přesto jsou stále vysoko nad globálním průměrem. Společnosti Telefónica O2 i T-Mobile navíc podle Husáka od roku 2006 v Česku velmi málo investují, což se v praxi projevilo také pozdním nasazením mobilních služeb 3. generace (3G).

„V praxi to znamená, že v Česku dnes máme horší pokrytí mobilním internetem 3G než například v chudším a hornatějším Rumunsku," prohlásil Husák. ČTÚ podle něj svou nečinností nepřímo zavinil, že peníze mobilních operátorů, které společnosti vydělaly v Česku, místo do investic bez užitku odtekly do zahraničí.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax
Foto: www.top09.cz
 

Štítky Český telekomunikační úřad, mobilní telefonování, přemrštěné ceny, horší 3G, poslanec Husák, Jan Husák, operátor, TOP 09, Česko, T-Mobile, Telefónica O2 Europe, Mediafax, Rumunsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslanec Husák: Marže českých operátorů jsou stále vysoko  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.