Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nová anketa: O ulici Václava Havla rozhodnou pouze Brňané

Město Brno se vložilo do diskuze a záměru pojmenovat jednu z ulic po bývalém prezidentovi Václavu Havlovi. Anketa, kterou během února a března uskutečnila na svých webových stránkách a v místním zpravodaji radnice Brno-střed, by se měla týkat nejen obyvatel městské části, ale celého Brna.

S tímto sdělením se obrátil primátor Roman Onderka na vedení místní radnice. Nová anketa by měla mít podle primátora výlučně písemnou formu, centrem pro odevzdání či vyplnění anketních lístků by byla informační kancelář Urban centrum na Staré radnici.

„Písemná forma je z mého pohledu lepší, neboť se jí z valné části účastní pouze Brňané. Pokud by byla anketa i na internetu, jako byla ta minulá, pak by o názvu ulice mohli rozhodovat i mimobrněnští. Když to řeknu hodně nadneseně, pak chci písemnou formou zamezit tomu, aby lidé na druhém konci světa ovlivňovali volbu, která se týká pouze našeho města,“ řekl primátor.

Jak vyplynulo z ankety, kterou v uplynulých dvou měsících uspořádala radnice Brno-střed, většina jejích účastníků nechce, aby byla po Václavu Havlovi pojmenována ani ulička u Divadla Husa na provázku nad Zelným trhem, ani budoucí hlavní třída v Jižním centru.

Proti tomu, aby některá ulice či jakýkoli veřejný prostor v Brně nesly jméno po bývalém prezidentovi, se vyslovilo 3 826 lidí, tedy 54,3 procenta hlasujících.

Návrh pojmenovat po Havlovi uličku mezi divadlem a katedrálou se v anketě umístil na druhém místě, na třetím místě pak plánovaný bulvár v rozvojové oblasti Jižního centra.

Nápad tímto způsobem natrvalo ocenit a připomínat i v Brně význam, zásluhy a odkaz polistopadového československého a prvního českého prezidenta vyslovil koncem minulého roku při neformálním setkání a pietní vzpomínce k prvnímu výročí Havlova úmrtí ředitel divadla a Havlův přítel Vladimír Morávek.

Pojmenování ulic se řídí platnými zákonnými předpisy: Zákonem č. 128/2000 Sb. o obcích a vyhláškou Ministerstva vnitra č. 326/2000 Sb.

Na ně navazují Zásady tvorby uličního názvosloví a označování ulic, veřejných prostranství a číslování budov ve městě Brně, které schválilo Zastupitelstvo města Brna v dubnu 2001 s platností od 1. 5. 2001.

Návrhy od veřejnosti, institucí a organizací odborně zpracovává Pracovní skupina pro názvosloví města Brna, která je poradním orgánem Rady města Brna. Její doporučení a návrh rady pak schvalují zastupitelé města.

Foto: Ondřej Sláma, Wikipedia

Štítky Ulička Václava Havla, prezident, Brno, anketa, Václav Havel, radnice, primátor, Brno-střed, Roman Onderka, Vladimír Morávek, Ondřej Sláma, Divadlo Husa na provázku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová anketa: O ulici Václava Havla rozhodnou pouze Brňané  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.