Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ministr Blažek projednával novelizaci trestního řádu

Státní zastupitelství, prokuratura, ale i novelizace trestního řádu byly hlavními tématy setkání v Brně mezi ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a jeho slovenským protějškem Tomášem Borcem.

„Hovořili jsme o úpravě státního zastupitelství u nás a o prokuratuře, která je na Slovensku. Máme dva modely, které fungují. Na Slovensku je uzavřený, u nás příliš otevřený. Je potřeba hledat něco mezi tím, co bude fungovat nikoliv ke spokojenosti politiků, ale veřejnosti,“ uvedl Pavel Blažek.

Jednání se zúčastnil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, podle kterého je potřeba novelizovat trestní řád.

„Již delší dobu říkám, že jsme v České republice povýšili formu nad obsah. Trestní řízení je formalistické, kazuisticky máme vedle sebe několik druhů řízení, která využíváme, jak je potřeba. Mám pocit, že to nesvědčí obviněnému a z právníků, ať už jsou to obhájci nebo státní zástupci, to dělá kouzelníky s právem, což není dobré pro právní jistotu,“ řekl Pavel Zeman.

Podle něj by měl být nový trestní řád jednodušší. „Trestní řád je potřeba zformalizovat tak, aby bylo zachováno právo na spravedlivý proces,“ sdělil.

Napsala Lenka Horáková, Mediafax
Foto: www.modrenoviny.cz

Štítky ministr, Pavel Blažek, Tomáš Borec, jednání, novelizace, tretní řád, Státní zastupitelství ČR, ODS, Brno, Pavel Zeman, Slovensko, Česko, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr Blažek projednával novelizaci trestního řádu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.