Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město ušetří za elektřinu díky elektronické aukci

Na tři a půl hodiny se protáhla první elektronická aukce, kterou vyhlásilo město na nákup elektrické energie. V úterý odpoledne se jí zúčastnilo osm firem. Výchozí částka byla 23 200 000 korun, konečná pak dosáhla 13 978 000 korun, což představuje úsporu 39,76 procenta.

„Předpokládali jsme, že aukce skončí do jedné hodiny, nakonec se protáhla na tři a půl. Ale vyplatilo se to. Místo více než 23 milionů zaplatíme necelých čtrnáct,“ konstatoval po skončení s výsledkem evidentně spokojený první náměstek primátora Robert Kotzian.

Elektronická aukce se konala od 13 hodin ve Sněmovním sále Nové radnice a byla veřejná. Pro zájemce byl k dispozici panel, na kterém mohli sledovat, jak zúčastněné firmy postupně snižují cenu.

„Je to zajímavé, něčeho takového jsem se osobně ještě nezúčastnil, ale je to hodně zdlouhavé. Nevím, jestli tady vydržím až do konce,“ svěřil se asi hodinu po spuštění aukce jeden z návštěvníků. Nakonec odešel asi po dvou hodinách.

Termín pro ukončení aukce se postupně posunoval po deseti minutách, a zatímco na začátku její účastníci snižovali částky po statisících, v závěru už to bylo jen po tisícovkách.

O hladký průběh elektronické aukce se starali pracovníci Odboru městské informatiky magistrátu. „Všechno jde hladce, bez problémů,“ konstatovala Andrea Foltýnová, vedoucí oddělení, které má vnější komunikaci na starosti.

Magistrát města Brna oslovil v uplynulých měsících jednotlivé úřady městských částí, městské akciové společnosti a příspěvkové organizace zřizované jak městem, tak městskými částmi, aby využily hromadnou elektronickou aukci obou komodit s cílem ušetřit finanční prostředky.

Ušetřené peníze si rozdělí 69 městských organizací, které se do aukce zapojily. Například školy je využijí k nákupu nového vybavení.

Vysoutěžená cena a smluvní vztah o dodávce energií bude v první fázi na dobu od 1. června 2013 do 30. června 2014. Jednotlivé organizace a úřady městských částí se podle svých současných smluv budou připojovat buď hned od června, nebo od ledna příštího roku.

Ve čtvrtek 25. dubna od 10 hodin se stejným způsobem bude soutěžit zemní plyn. Odbor městské informatiky zároveň připravuje elektronickou aukci na nákup služeb mobilních operátorů.

Foto: MMB

Štítky elektronická aukce, nákup, elektrická energie, Brno, úspora, dražba, Robert Kotzian, městská část

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město ušetří za elektřinu díky elektronické aukci  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.