Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Koalice zablokovala projednání privatizace dalších domů

Na úterním zasedání brněnského zastupitelstva se opozici nepodařilo zařadit na jednání bod týkající se městskou radou pozastavené privatizace bytových domů podle schválených Pravidel prodeje.

Současné vedení města totiž privatizaci městských domů bez bližších podrobností zastavilo a stovky nájemníků tak uvedlo do složité situace, když nevědí kdy a za jakých podmínek bude prodej jejich domu, v minulosti zastupitelstvem již schválen, pokračovat.

„Koalice, postavená na heslech otevřenost, transparentnost a snaha o projednání všech důležitých bodů s občany, na dnešním zasedání zařazení tohoto bodu nepřipustila. Tím dala velkou facku sama sobě, jakož i hlásané otevřenosti,“ řekl opoziční zastupitel a bývalý radní Libor Šťástka (ODS).

Rozčarování ze zamítnutí zařazení privatizace bytových domů na program zasedání zastupitelstva dali znát ve svých vystoupeních i ti, kterých se koupě bezprostředně týká.

„Náš dům už byl schválen k prodeji, byla stanovena kupní cena a teď zůstáváme v nejistotě na mrtvém bodě,“ uvedla Iva Sedláčková. Podobně argumentovali i další diskutující, kteří měli možnost během jedné hodiny se svými názory před zastupiteli ve Sněmovním sále vystoupit.

„Už jsme si na koupi domu vzali hypotéku, kterou musíme splácet, ale prodej našeho domu je nyní pozastaven a nevíme v tuto chvíli, co bude dál,“ dala se slyšet Martina Hejdová z Kounicovy ulice.

První náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL), která má majetek města na starosti, ale pozastavení privatizace obhajuje. „Musíme prověřit, jestli současná Pravidla prodeje jsou v souladu s legislativou České republiky,“ uvedla Liptáková.

Rada města Brna na své schůzi 13. ledna zároveň schválila pracovní skupinu pro posouzení privatizace, nejsou v ní ale zástupci opozice, převažují členové KDU-ČSL.

S tímto postupem nesouhlasí bývalý majetkový náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

„Radní zároveň zadali externí expertízu advokátní kanceláři Tomíček Legar a akciové společnosti APOGEO Esteem. Za honorář 430 tisíc korun se ale od nich vedení města nic převratného nedozví, a protože magistrát disponuje dostatkem kvalitních odborníků v této oblasti, považujeme tento krok za zbytečný a nehospodárný,“ konstatoval dnes opoziční zastupitel Pospíšil.

Koalice předpokládá, že expertíza nepotrvá dlouho a že se „horký brambor“ privatizace bytových domů může objevit už na březnovém zasedání zastupitelstva.

„K tomuto termínu jsem značně skeptická. Pokud se nebude pokračovat podle schválených Pravidel prodeje a dojde ke změnám, ty budou muset posoudit odborné komise v městských částech a na magistrátu. Celý proces se tak může protáhnout až na dva roky,“ odhaduje Jana Květoňová, která se bytovou problematikou dlouhodobě zabývá.

Podle Pravidel schválených v roce 2007 mělo být do konce roku 2015 zprivatizováno 929 bytů. U 25 domů a domovních celků byla koncem minulého roku nájemcům už učiněna nabídka ke koupi.

U jedenadvaceti je připraveno schválení záměru prodeje a ceny, u šesti domů a domovních celků se zatím nepodařilo odstranit právní překážky bránící v prodeji.

Štítky privatizace, byty, město, brno, dům, bytový dům, Klára Liptáková, Oliver Pospíšil, Libor Šťástka, KDU-ČSL, ODS, ČSSD, APOGEO Esteem, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice zablokovala projednání privatizace dalších domů  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.