Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Koalice si 100 dnů od podpisu chválí vzájemnou komunikaci

Koalice v Brně složená z hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených si po 100 dnech od podpisu koaliční smlouvy pochvaluje vzájemnou komunikaci. Zástupci všech čtyř uskupení dnes řekli, že se dá se všemi partnery mluvit a ve všech tématech hledají společnou řeč.

Primátor Petr Vokřál (ANO) považuje nyní za důležité vypořádat se se zrušenou aktualizací územního plánu a dobře připravit investiční projekty, které podle něj byly ve špatném stavu. Opozice kritizuje především pozastavení privatizace městských bytů a plánované sloučení dvou městských nemocnic.

Koalice ANO, Žít Brno, lidovců a zelených má mezi 55 zastupiteli nadpoloviční většinu 31 mandátů. Zástupci čtyř stran podepsali koaliční smlouvu loni 31. října a nahradili ve vedení města předešlou koalici ČSSD a ODS, která spolu s KSČM a TOP 09 skončila v opozici. "Oponenti nám předhazovali, že se koalice hned rozpadne, protože nebudeme schopni domluvy. Mluvilo se o nestabilitě Žít Brno a zelených, ale zatím to nepociťuju," řekl Vokřál.

Podle bývalého primátorova náměstka Olivera Pospíšila (ČSSD) byl vznik čtyřkoalice špatným rozhodnutím. "Tato koalice je sňatek z nerozumu. Jsou naprosto propastné rozdíly mezi zájmy ANO s KDU-ČSL a naproti tomu Strany zelených a Žít Brno," řekl Pospíšil. Podle něj vzala koalice za špatný konec privatizaci, kterou pozastavila. Někteří lidé přitom už mají na koupi bytů peníze od bank a neví, jak mají situaci řešit. "Je to ukvapené a způsobuje to komplikace, které si vedení v okamžiku pozastavení neuvědomilo," sdělil Pospíšil. Koalice privatizaci pozastavila kvůli tomu, aby prověřila podmínky prodeje obecních bytů. Vše objasňuje tím, že by v případě prodeje za nízkou cenu postupovala v rozporu s péčí řádného hospodáře. "Není úplně šťastné zastavit něco, co bylo rozběhnuté. Lidovci i zelení přitom jako zastupitelé v předešlém volebním období prodej spousty domů schválili, ale teď to pozastavili," řekl bývalý radní Libor Šťástka (ODS).

Stejně se vyjádřil i zastupitel za TOP 09 Jaroslav Kacer. "Je to nezkušený krok. Spolu s úmyslem sloučit Úrazovou nemocnici s Nemocnicí Milosrdných bratří mi to připadá jako našlapování slona v porcelánu," řekl Kacer. Město chce obě městské nemocnice sloučit, avšak v minulosti o tom neinformovalo řád Milosrdných bratří, v jehož prostorách část jedné z nemocnic sídlí.

Podle Kacera je však vidět, že v některých oblastech se koalice snaží o zlepšení. "Primátor Vokřál je slušný člověk a snaží se město směřovat k lepšímu," doplnil Kacer. Primátora chválí i jeho náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). "Projevil se jako zkušený člověk, který je schopný dobře řídit tým lidí. Je uklidňujícím a strhujícím elementem. A pokud někdo takový stojí v čele skupiny, může to fungovat," řekl Hollan. Podle něj jsou přínosné každotýdenní porady u primátora, kde partneři diskutují o potřebných věcech. "V mnoha věcech si rozumíme, ale nikdo nemá tendence nic přetlačovat. Úřad funguje dobře, protože v něm pracují kvalitní lidé, kteří rozumí své práci," dodal Hollan.

Podobně mluví i lidovecká náměstkyně primátora Klára Liptáková. "S partnery v koalici se dá mluvit a nikdo nikoho neválcuje. Snažíme se o vzájemné chápání, takže uvidíme, jestli se spolu naučíme takříkajíc tančit," řekla.

Podobný názor zní i od primátorova náměstka Martina Andera (SZ). "Koalice funguje racionálně. Umíme hledat společnou řeč a dělat kompromisy," uvedl. Podle něj teď bude důležité pracovat na územním plánování. Soud zrušil aktualizaci územního plánu, která podle Andera obsahovala špatné, ale i dobré věci. "Roky se nepořizovaly žádné změny a vše se odsouvalo do balíku s názvem aktualizace, kterou soud zrušil. Všechna práce přišla vniveč, což je chyba," uvedl. Primátor považuje za důležité vybudování protipovodňových opatření i lepší rozpracování investičních projektů, které byly podle něj špatně připravené.

Zdroj: ČTK

Štítky Žít Brno, ANO 2011, KDU-ČSL, Strana zelených, koalice, nemocnice, Petr Vokřál, Brno, privatizace, Oliver Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice si 100 dnů od podpisu chválí vzájemnou komunikaci  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.