Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jihomoravská ODS nechala propadnout Haška

Jihomoravská ODS v pondělí symbolicky vystavila vysvědčení hejtmanovi Michalu Haškovi (ČSSD) za jeho čtyřleté působení v čele kraje. Využila k tomu příjezdu špiček sociální demokracie do Brna, kde ČSSD odpoledne zahajuje ostrou fázi kampaně ke krajským volbám.

„Chceme tímto způsobem připomenout chování pana Haška v roli hejtmana," řekl agentuře kandidát ODS na hejtmana Jiří Crha, který byl až do roku 2010 dlouholetým ředitelem krajského úřadu.

Na Haškově celkovém prospěchu se podle Crhy odrazil především fakt, že se kvůli velkému množství funkcí práci pro kraj takřka nevěnoval. Proto jej ODS například vůbec neklasifikovala z chování. „Michal Hašek je zároveň hejtmanem, poslancem, předsedou asociace krajů a místopředsedou ČSSD. V minulých krajských volbách přitom sliboval, že se chce věnovat pouze práci hejtmana. Za dva roky ale slib porušil a stal se poslancem, kde je podle posledních statistik nejméně hlasujícím zákonodárcem ze všech členů sněmovny," připomněl Crha.

Občanští demokraté zhodnotili Haška z šesti "předmětů". Hejtman obdržel dvě výborné, tři nedostatečné a z jednoho předmětu nebyl vůbec klasifikován. Pětku dostal mimo jiné z dopravy, protože "dlouhodobě hází klacky pod nohy soukromým dopravcům".
„Celé vedení sociální demokracie přicestovalo v pondělí na zahájení kampaně do Brna vlakem, k jejich škodě ale nevyužilo služeb soukromého dopravce, aby se přesvědčilo, že konkurence na železnici funguje a má pro cestující pozitivní přínos," poznamenal Crha s odkazem na vyhrocený spor mezi vedením Jihomoravského kraje a brněnského soukromého dopravce Radima Jančury, jehož vlaky politici na jihu Moravy odmítli pustit na regionální koleje.

Hejtman Hašek je ODS na výbornou hodnocen z péče o úředníka a občanské výchovy. „Úředníci si chválí, že jej v úřadu neviděli, jak je rok dlouhý, a tak mají klid na práci. V občanské výchově pak jde dosluhujícímu hejtmanovi ke cti, že ostatním lidem ukázal, že získat vysokoškolský titul není nic složitého a jde to zvládnout v rekordním čase," poznamenal ironicky Crha.
Údajný obrovský dluh v hospodaření kraje a zrušení více než pětiset nemocničních lůžek naopak způsobily, že z finanční gramotnosti a zdravovědy obdržel Hašek od ODS nedostatečnou. Pětku schytal rovněž z dopravy, kde údajně prodělal minimálně sto milionů korun z peněz daňových poplatníků, když odmítl vpustit konkurenci na železnici.

ODS působí v Jihomoravském kraji v opozici. Po krajských volbách ovšem utvořila s nyní kritizovanou ČSSD "opozičněsmluvní" koalici a zastávala ve vedení kraje důležité posty včetně pozic náměstků hejtmana.
V roce 2010 pak ale ODS po vnitrostranických sporech a v reakci na vlastní parlamentní debakl koaliční smlouvu vypověděla a odešla ke KSČM do opozice. Sociální demokraté pak přizvali do vedení kraje KDU-ČSL, druhou nejsilnější v regionu. ČSSD spolu s KDU-ČSL pak společně během necelých dvou let politický i zákulisní vliv ODS na jihu Moravy zcela eliminovali.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

Štítky ODS, Michal Hašek, ČSSD, Jiří Crha, sociální demokracie, krajské volby, Brno, KDU-ČSL, Poslanecká sněmovna ČR, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravská ODS nechala propadnout Haška  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.