Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

České věznice jsou přeplněné a to nesedí všichni

České věznice jsou přeplněné, přitom v nich zdaleka ještě nejsou všichni, kdo by měli nastoupit do výkonu trestu. Přeplněnost a současně nedostatek peněz se odrážejí v materiálním vybavení a personálním zajištění ostrahy, což zvyšuje riziko špatného zacházení s vězni a porušování jejich práv.

K takovým závěrům dospěli ve čtvrtek účastníci konference k problémům vězeňství, kterou v Brně uspořádal ombudsman Pavel Varvařovský.

Brněnská konference byla reprezentativně zastoupena, mezi více než 100 účastníky bylo možné vidět ředitele prakticky všech věznic v Česku, poslance Podvýboru pro vězeňství, zástupce soudů i státních zastupitelství. Diskutující se vesměs shodli, že české věznice jsou dlouhodobě přeplněné, přitom v nich zdaleka nejsou všichni, kdo by měli nastoupit výkon trestu. „Přeplněnost společně s nedostatkem finančních prostředků se odrážejí v materiálním vybavení a v personálním zajištění věznic, což zvyšuje riziko špatného zacházení a porušování základních práv odsouzených lidí,“ konstatoval ombudsman.

„Trestní politika směřuje ke stísňování trestů. Alternativní tresty, které se zkoušely, se míjí účinkem a okruh pachatelů, kterým je lze uložit, je nízký. Recidiva se zvýšila až o 80 procent a chybí účinná prevence,“ prohlásil Jiří Tregler, generální ředitel Vězeňské služby ČR.

Zatímco evropský standard se pohybuje mezi 150-170 vězni na 100 000 obyvatel, v Česku je to 230 vězňů na stejný počet obyvatel.

Odborníci během čtvrtka v Brně diskutovali také o záměrech ministerstva spravedlnosti s reformou vězeňství, dopadech finanční krize na podmínky ve věznicích nebo o rizicích špatného zacházení s vězni.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

Štítky Cela, Brno, Česko, Pavel Varvařovský, Státní zastupitelství ČR, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Mediafax, Vězeňská služba České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České věznice jsou přeplněné a to nesedí všichni  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.