Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno dostalo dotaci na další opravy Špilberku

Město Brno získalo další dotaci z evropských fondů, a to ve výši 106 milionů korun na projekt Národní kulturní památka Špilberk – lapidárium a centrum restaurátorských prací. Zároveň dojde k opravě severního přístavku a vodojemů, čímž vzniknou i nové restaurátorské dílny.

Na tuto veřejnou zakázku probíhá v současnosti výběrové řízení, opravy by měly být zahájeny v příštím roce a celkové náklady dosáhnou 111 milionů korun.

Severní přístavek

Projekt řeší rekonstrukci dvou samostatných objektů hradu, a to severního přístavku a vodojemů vestavěných do východního bastionu. Severní přístavek, nacházející se v téměř havarijním stavu, projde rekonstrukcí a dostavěna bude i jeho nedochovaná část. Vzniknou zde nové restaurátorské a konzervátorské dílny muzea.

Restaurátorské dílny

Nové restaurátorské dílny budou koncentrované do funkčního celku společně se skladovým zázemím. Zároveň bude vybudován prostor pro prezentaci restaurovaných exponátů a pro výměnu zkušeností v oblasti restaurátorských metod, postupů a technologií.

Důležitým přínosem projektu bude i partnerství s Technickým muzeem v Brně, které již úspěšně provozuje vysoce erudované Metodické centrum konzervace. Rekonstrukcí severního přístavku dojde rovněž k modernizaci vstupního prostoru do kasemat.

Vodojemy

Vodojemy tvořené dvěma oddělenými podzemními prostorami původně sloužily jako zásobárna pitné vody pro město. Jedná se o výjimečnou technickou památku z počátku 20. století.

Uvnitř evokuje chrámový prostor ideální pro vybudování unikátního lapidária, ve kterém budou veřejnosti prezentovány kamenné prvky ze sbírek Muzea města Brna.

V současnosti jsou vodojemy přístupné pouze šachtou z terasy. Součástí stavebních úprav bude proto i vybudování nového vstupního portálu z úrovně severovýchodního bastionu.

Součástí projektu budou i drobné úpravy terénu a zeleně.

Po dokončení oprav jižního křídla hradu v loňském roce za 155 milionů korun byla před třemi měsíci zahájena oprava severní hradby Špilberku. Bude provedeno její statické zajištění, bude opravena vnější cihelná přizdívka a hradba bude po celé délce odvodněna.

Současně bude provedena rekonstrukce části severní terasy a k jejímu předláždění žulovými kostkami. V rámci oprav hradby a terasy bude rovněž nově položen požární suchovod.

Tato investice za 19,3 miliony korun by měla být dokončena koncem ledna příštího roku.

Štítky Brno, oprava, Špilberk, projekt, dílna, Technické muzeum v Brně, Muzeum města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno dostalo dotaci na další opravy Špilberku  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.