Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnský soud přijal šest stížností na volby, jednu už zamítl

Krajský soud v Brně přijal v souvislosti s říjnovými komunálními volbami šest návrhů na jejich neplatnost. Pět z nich se týká Jihomoravského kraje, jeden Vysočiny, řekla dnes mluvčí soudu Lenka Smutná Polachová. Soud už jednu ze stížností zamítl pro nedůvodnost.

Týkalase obce Pravlov na Brněnsku, kde navrhovatel nesouhlasil se zvolením čtyř zastupitelů. V Kuřimi zase stížnost směřuje na údajné špatné informace o povolání zvolených zastupitelů. Starosta Drago Sukalovský (Kuřimská občanská liga) však chybu odmítá.

Navrhovatel z Pravlova se domáhal vyslovení neplatnosti volby čtyř kandidátů, a to Radka Vodičky, Michala Vodičky, Františka Kremláčka a Pavla Urbana. "Navrhovatel vyjádřil nesouhlas, aby obec zastupovali tito lidé. Jako důvod sdělil to, že prvním třem nevěří a čtvrtý je pasivní," stojí v usnesení soudu, který došel k závěru, že muži vadí lidé z hnutí ANO a KSČM a žádá zrušení těchto stran.

Všichni čtyři kandidáti se stali zastupiteli. "Skutečnosti uváděné navrhovatelem nemohou vyvolat důvodnost jeho návrhu, tedy vyslovení neplatnosti volby těchto kandidátů, stejně jako by nemohly být důvodem pro vyslovení neplatnosti hlasování ani neplatnosti voleb. Soud proto návrh zamítl, aniž by nařizoval hlavní jednání," píše se v usnesení soudu vedeném předsedou senátu Davidem Rausem.

Další návrhy se týkaly obcí Šatov na Znojemsku, Tetčice na Brněnsku, dvě stížnosti směřovaly na Kuřim na Brněnsku a jedna na Třebíč na Vysočině. "Všechny směřují na neplatnost voleb, ale další informace nebudeme podávat. Lhůta pro podání stížností končí 24. listopadu a soud má 20 kalendářních dnů na to, aby o nich rozhodl," informovala mluvčí. Podle ní může návrh na
neplatnost voleb podat občan, nezávislý kandidát, sdružení nezávislých kandidátů, politická strana a další navrhovatelé.

Jedna ze stížností na kuřimské volby směřuje na údajně špatné informace v povolání 13 zvolených zastupitelů. "Týká se to zastupitelů Kuřimské občanské ligy a seskupení Společně a Sdružení pro Kuřim. Mně osobně je například vyčítáno, že jsem si jako povolání uvedl starosta a také krajský zastupitel," sdělil Sukalovský. Podle něj však nikde chyba nenastala a návrh podal člověk v koordinaci s neúspěšnými stranami.

Kromě soudu se volbami zabývají i policisté. Jen brněnská policie řeší několik podnětů ohledně kupčení s hlasy v městské části Brno-sever. "Zabýváme se zhruba pěti podněty. Vše je ve fázi prověřování," sdělil mluvčí brněnské policie Pavel Šváb. Jak již dříve informovala, několik lidí z vyloučených lokalit mělo podle trestních oznámení volit starostu Rostislava Hakla (ČSSD) za to, že dostali náramek jako vstupenku na zábavu s jídlem a pitím zdarma. Hakl však považuje takové tvrzení za politický boj a policie zatím k ničemu takovému podle Švába nedospěla. ČSSD navíc v městské části neměla nijak rozdílný výsledek než jinde a letos skončila až třetí, přestože před čtyřmi lety v městské části vyhrála.

Zdroj: ČTK

Štítky volby, soud, obce, Jihomoravský, Vysočina, Kraj Vysočina, Krajský soud v Brně, Jihomoravský kraj, Drago Sukalovský, Kuřim, Brněnsko, policie, Pavel Šváb, městská část

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský soud přijal šest stížností na volby, jednu už zamítl  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.