Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Onderka do čela! Brněnská sociální demokracie chce, aby ex-primátor vedl ČSSD

Městský výkonný výbor ČSSD Brno-město vyzval nově zvoleného poslance a bývalého primátora Brna Romana Onderku, aby kandidoval do úzkého vedení strany. Novinářům to dnes řekl první místopředseda brněnské ČSSD Jiří Oliva. Vedení má volit únorový sjezd v Hradci Králové. Onderka uvedl, že se zatím k této otázce nevyjádří. Podle Olivy by mohl být i předsedou, to však Onderka zatím nezvažoval. Městský výbor zároveň ze svých řad vyloučil šéfredaktora Deníku Referendum Jakuba Patočku, přestože nebyl hlasování ani přítomen.

Na výzvě Onderky ke kandidatuře se usnesl městský výkonný výbor. Oliva však uvedl, že to není nominace, které se budou řešit později. „Sjezd bude 18. února. Do té doby nás čekají nominační konference okresní i krajské, kde se
budeme krom volby delegátů zabývat i nominacemi,"
uvedl Oliva.

Netajil se však tím, že by podle něj Onderka mohl být i předsedou strany. „Zatím ale nevíme jeho oficiální stanovisko na kterou pozici, aby kandidaturu zvážil. Necháváme to na něm," dodal Oliva.

Onderka uvedl, že si váží rozhodnutí městské konference, která mu dala silnou podporu a důvěru. „Výzvu svých kolegů beru vážně. Zatím ale nic nepotvrzuji ani nevyvracím. Jednoznačně se zatím k této otázce nevyjádřím," uvedl Onderka. Už dříve řekl, že zatím nezvažoval kandidaturu na předsedu, zároveň však řekl, že nevylučuje nic. Podle Olivy vedení představuje předseda, prvního místopředseda a další místopředsedové.

Brněnská ČSSD vyloučila Patočku

Městská konference ČSSD v Brně v sobotu rozhodla o vyloučení šéfredaktora Deníku Referendum Jakuba Patočky ze strany.Patočka to označil za pošlapání sociálnědemokratických ideálů, kterému hodlá vzdorovat. S jeho vyloučením nesouhlasí ani premiér a bývalý předseda strany Bohuslav Sobotka, který krok brněnských sociálních demokratů označil za "politiku bolševické netolerance".

Důvodem pro vyloučení je Patočkův podíl na organizaci referenda o poloze nádraží v Brně a jeho kritika postojů sociální demokracie k této problematice.

Takový přístup byl nepřijatelný i za komunistů, prohlásil Patočka

„Rozhodnutí městské konference pokládám za věcně nepřijatelné, formálně neplatné a především za pošlapání ideálů sociálnědemokratického hnutí," napsal Patočka v prohlášení. Poukázal na to, že podle stanov měl právo účastnit se jednání, kde se o jeho záležitosti mluvilo. „Ani komunisté nevylučovali ze strany tak, že by na příslušné jednání dotyčného člena nepozvali," uvedl Patočka.

Sobotka v neděli  večer na twitteru napsal, že k vyloučení Patočky z ČSSD nevidí důvod. „Pokud tahle politika bolševické netolerance v sociální demokracii zvítězí, stane se z ní nevolitelná sekta," soudí premiér.

Za vším hledej referendum

Referendum o poloze nádraží v Brně se uskutečnilo loni v říjnu. Nebylo platné, do hlasovacích místností přišlo málo lidí. Z těch, kteří hlasovali, se 80,94 procenta vyjádřilo pro modernizaci železničního uzlu při Nádražní ulici v centru Brna a 67,89 procenta pro otevřené návrhové soutěže. Většinově tedy podpořili stanoviska iniciátorů referenda, kteří dlouhodobě nesouhlasí s odsunem nádraží dále od centra. ČSSD ovšem pokládala referendum za předčasné.

Byl a stále je aktivistou, ne politikem

„Byl a stále je občanským aktivistou, nikoli politikem. Je představitelem 'sebe sama' a straně škodil," řekl Respektu  Roman Onderka. V tajném hlasování se podle Onderky vyjádřilo 101 delegátů městské konference pro vyloučení Patočky, 13 proti.

ČSSD v letošních volbách propadla. Dostala přes sedmiprocentní podporu, zatímco před čtyřmi lety volby vyhrála s více než 20 procenty hlasů. Na jižní Moravě letos získala dva mandáty. Kromě premiéra Bohuslava Sobotky, který byl jihomoravským lídrem, má mandát Onderka. Byl sice až na šestém místě kandidátky, ale na druhé se posunul díky preferenčním hlasům. Bývalý předseda ČSSD Sobotka odstoupil už před volbami, současné vedení v čele s ministrem vnitra Milanem Chovancem by mělo dát funkce k dispozici právě na sjezdu.

Foto Hvězdárna a planetárium Brno | Zdroj ČTK

Štítky ČSSD, Roman Onderka, Jakub Patočka, Jiří Oliva, Brno, Bohuslav Sobotka, konference, Deník Referendum, volby, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Onderka do čela! Brněnská sociální demokracie chce, aby ex-primátor vedl ČSSD  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.