Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

TOP 09 v Brně-středu navrhne zmírnit vyhlášku o zákazu alkoholu

Opoziční TOP 09 v městské části Brno-střed navrhne na květnovém zasedání místního zastupitelstva zmírnění vyhlášky o zákazu pití alkoholu na veřejných prostranstvích. Novinářům to dnes řekl člen vedení TOP 09 Brno-střed Jindřich Cinka.

Podle něj zakazuje městská část pití alkoholu na celém svém území, zatímco ostatní městské části využívají výjimek v příloze vyhlášky. Konečné změny musí schválit zastupitelstvo města. To v březnu přidalo místa, kde se pít nesmí. Na druhé straně přidalo akce, na kterých je povoleno alkohol konzumovat. TOP 09 chce podle Cinky povolit pití alkoholu v městských parcích, na Jakubském a Moravském náměstí, v parku u Janáčkova divadla nebo v ulicích.

Právě u Janáčkova divadla začal platit zákaz nedávno. Lidé tam přitom v létě sedávají na trávě poblíž fontány a alkohol pijí. „Ve vyhlášce bychom nechali jen ta nekritičtější místa, jako nádraží, Tesco a okolí nebo průchod mezi nimi, poblíž škol nebo Mendlovo náměstí," řekl Cinka.

Podle něj městská policie ani nemá kapacitu na to, aby kontrolovala dodržování vyhlášky na všech místech, kde zákaz platí. „Městská policie evidovala loni 1500 porušení protialkoholní vyhlášky. Tolik lidí se na Jakubském náměstí vystřídá za jediný teplý podvečer," poukázal Cinka na to, že na Jakubském náměstí v teplých dnech v hojném počtu posedávají lidé a pijí například pivo.

K čemu je vyhláška, kterou nikdo nedodržuje a téměř nikdo nevymáhá? Podle TOP 09 k ničemu. Proto chceme na nejbližším zastupitelstvu přílohu se zákazy vyčistit," dodal Cinka. Pokud podnět schválí zastupitelstvo městské části, rozhodne zastupitelstvo města. Zastupitelstvo Brna v březnu přidalo na vyhlášku asi dvacet míst, kde alkohol nelze pít.

Kromě prostoru před Janáčkovým divadlem přibyla například Ulička Václava Havla, parky nebo další ulice. Přibylo asi 50 akcí, kde lze alkohol pít. Patří mezi ně festivaly, hody nebo trhy. Proti byli dva náměstci primátora Martin Ander (SZ) a Matěj Hollan (Žít Brno), podle kterých se měl seznam míst, kde je alkohol zakázaný, vypustit. Podle nich je dostačující vyhláškou stanovený zákaz pití u škol, obchodů, zastávek, zdravotnických zařízení, hřbitovů, sportovišť a podobně.

Zdroj: ČTK

Štítky alkohol, TOP 09, Brno-střed, pití, městská část, Janáčkovo divadlo, Tesco, Václav Havel, Matěj Hollan, Martin Ander

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TOP 09 v Brně-středu navrhne zmírnit vyhlášku o zákazu alkoholu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.