Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sobotka obhájil post šéfa ČSSD s podporou dvou třetin hlasů, předsedou byl zvolen už počtvrté

Premiér Bohuslav Sobotka obhájil svou funkci předsedy ČSSD, podle oficiální výsledků pro něj dnes hlasovalo 460 spolustraníků. Hlas proti vhodilo do volebních uren 201 delegátů brněnského sjezdu. Prvním místopředsedou bude nadále ministr ministr vnitra Milan Chovanec, který získal 379 hlasů, jeho vyzyvatel Jeroným Tejc 280.

Neplatných hlasovacích lístků bylo 26. Sobotka zdůraznil, že mandát předsedy ČSSD obhájil už počtvrté, což ho řadí po bok nynějšího prezidenta Miloše Zemana. V procentech činí dnešní Sobotkův zisk 67 procent. Před dvěma lety ho volilo 85 procent hlasujících.

„Je to silný okamžik, protože jsem byl zvolen počtvrté do vedení sociální demokracie, tohle se v novodobé historii povedlo jenom jednomu předsedovi, a to byl Miloš Zeman," řekl po vyhlášení výsledků. Poděkoval za hlasy a řekl, že sjezd je reprezentativní shromáždění, které vyjádřilo jasnou vůli strany.

Prvním místopředsedou ČSSD bude nadále ministr ministr vnitra Milan Chovanec. Chovanec získal 379 hlasů delegátů, jeho vyzyvatel Jeroným Tejc 280. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka tak dostal nejbližšího spolupracovníka, kterého si přál.

„Nebude to mít jednoduché, přesto mu přeji úspěch," řekl Tejc po vyhlášení výsledků. Nyní zvažuje, zda bude kandidovat na řadového místopředsedu. Chovanec poděkoval za mandát, do volby šel jako mírný favorit.

Sobotka se obával, že v případě zvolení Tejce jeho tým nebude jednotný. Jihomoravský poslanec je dlouhodobým kritikem vedení ČSSD.

Zdroj: ČTK

Štítky Bohuslav Sobotka, ČSSD, Milan Chovanec, Jeroným Tejc, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobotka obhájil post šéfa ČSSD s podporou dvou třetin hlasů, předsedou byl zvolen už počtvrté  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.