Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Co si představujete pod pojmem chytré město?

Brněnská Drbna přichází s dalším dílem seriálu Politická korida. V něm se ptáme vybraných brněnských zastupitelů na témata, které hýbou děním ve městě. Tento díl nabídl otázku věnovanou chytrým městům.

 

Otázka redakce:

"Co si představujete pod pojmem chytré město (smart city) – jaké chytré služby by, podle Vás, mělo nabídnout občanům?" 

Reakce zastupitelů města Brna

Martin Ander (Zelení)

Chytré město je takové, které dokáže obyvatelům nabízet služby, které zvyšují kvalitu života, přitom zároveň snižují znečištění i spotřebu energie. Proto místo front na přepážce a další plastové kartičky do peněženky nabízí Brno unikátní elektronickou šalinkartu a příspěvek na pravidelné používání MHD. Proto nabízíme barevné kontejnery na třídění přímo do domů nebo dáváme druhý život věcem v nábytkové bance. Důležitou součástí „smart city" je dát lidem prostor spolurozhodovat o podobě města. 

 

Stanislav Juránek (KDU-ČSL)

Smart city je způsob používání zdravého selského rozumu při rozvoji města a snaha o jeho probuzení.

 

 

 

 

 

Martin Říha (KSČM)

Smart city chápu jako uplatňování moderních, především elektronických technologií pro zkvalitňování života občanů ve městě. V prvé řadě usnadnění spojení občan – úřad a zajištění informací všeho druhu jež souvisejí s životem ve městě, ne jen klasické co-kde-kdy, ale i pružné informování o aktuálních problémech, poruchách, dopravě apod. Dále samozřejmě automatizace všech možných služeb, počínaje např. rozsvěcováním veřejného osvětlení. Zavádění těchto technologií musí být systémové, nikoli nahodilé.

 

Jaroslav Kacer (TOP 09)

Smart City není název, který si vymyslela města, ale spíše technologické firmy jako nový prodejní nástroj. V Brně jsme tuto problematiku uchopili jako příležitost ke změně. Pro Brno znamená chytré město změnu přístupu ke zdrojům, kvalitě života a samotnému úřadu. Chytré město si váží bohatství, které má v lidech. Podporuje talenty, výzkum a vývoj a nebojí se nových věcí. Využívá technologie směrem k chytrým řešením. Pak si například občané mohou přes internet zakoupit „šalinkartu“ a vyřídit vše (....text ukončen z důvodu přesáhnutí rozsahu).

 

Roman Onderka (ČSSD)

Pod pojmem „chytré město" si představuji město fungující, řádně hospodařící a v neposlední řadě se rozvíjející v souladu s potřebami většiny svých obyvatel. Pokud máte na mysli projekt Smart city, přiznám se, že více jak představení koncepce shrnující činnosti, které bylo pro zástupce Brna i v minulosti běžnou agendou, jsem konkrétní projekty nezaznamenal, až na onen masivně promovaný Hyperloop. Osobně bych stejně jako v minulosti preferoval dopravu, efektivní řízení města a inteligentní rozvoj.
 


Dotaz byl zaslán i následujícím zastupitelům:

Matěj Hollan (Žít Brno)

Vít Prýgl (ANO)

Tomáš Kratochvíl (bez PP)

Libor Šťástka (ODS)

Ani jeden z nich však na dotaz neodpověděl.

Martin Šeda

Štítky Brno, technologie, Martin Ander, Stanislav Juránek, KDU-ČSL, Martin Říha, KSČM, Roman Onderka, Matěj Hollan, Tomáš Kratochvíl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Co si představujete pod pojmem chytré město?  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.