Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Matěj Hollan zůstane náměstkem primátora, rozhodli zastupitelé Brna

Matěj Hollan zůstane ve funkci primátorova náměstka v Brně. Rozhodli o tom dnes ve veřejném hlasování brněnští zastupitelé. Nepodpořili tak návrh bývalého primátora Romana Onderky. Zastupitelé zařadili na program návrh Hollanova odvolání až napotřetí, když se to dnes nepovedlo na podnět ODS, ani na podnět občana Brna.

Matěj Hollan (Žít Brno) zůstane ve funkci primátorova náměstka v Brně. Rozhodli o tom dnes brněnští zastupitelé, kteří ve veřejném hlasování nepodpořili návrh bývalého primátora Romana Onderky (ČSSD) na Hollanovo odvolání. Zastupitelé zařadili na program návrh Hollanova odvolání až napotřetí, když se to dnes nejprve nepovedlo ODS a ani na podnět občana Brna. ODS nasbírala k Hollanovu odstoupení deset důvodů, například jeho jízdu načerno v MHD nebo náměstkovo bičování na Ukrajině a podle ODS předražené služební cesty.

Pro Onderkův návrh o odvolání zvedlo ruku 17 zastupitelů z celkových 55. Pro hlasovali přítomní zastupitelé z ČSSD, ODS a KSČM. Proti hlasovalo jen Žít Brno s Piráty vyjma Tomáše Koláčného, který se zdržel. Proti byl i primátor Petr Vokřál (ANO) a koaliční Martin Ander a Jana Drápalová (oba SZ). Hlasování se zdrželo vyjma Vokřála celé hnutí ANO a další koaliční zastupitelé z KDU-ČSL i TOP 09.

"Některé věci, které o mě lživě šíří média, a další, které jsou pravdivé, se kolegům nelíbí. Já to chápu a pokusím se to napravit," uvedl Hollan. Odstoupit ale nehodlá. "Každý den přemýšlím nad tím, jestli to dělám dobře, nebo ne. Zatím jsem nedospěl k tomu, že bych měl odstoupit. Pokud k tomu dospěju, tak odstoupím, nebo mě někdo odvolá, až to překročí nějakou míru, kterou lze akceptovat," dodal Hollan.

Na zastupitelstvu se objevily i transparenty s nápisy: "P. Hollane, odstupte. Hollan = ostuda Brna. Kdo lže, ten krade, Hollane. Chcu!!! Brno bez Hollana." Stáli u nich studenti, kteří se k nim však nijak nehlásili. V dotazech a připomínkách občanů vystoupilo několik lidí, kteří kritizovali Hollana a tvrdili, že je nekompetentní k tomu, aby dělal náměstka pro dopravu. Lidé pak měli výtky k různým situacím spojených s Hollanem.

Nejprve navrhla Hollanovo odvolání ODS, avšak zařazení bodu do programu podpořilo jen 19 zastupitelů z celkových 55. K většině je potřeba nejméně 28. Poté navrhl usnesení o tajném hlasování o Hollanovi občan David Bartas. Podle jeho navrženého usnesení měl Hollan v případě schválení vyvodit osobní zodpovědnost ze svého chování a zvážit rezignaci. Ani tento návrh, který si osvojil brněnský předseda ODS Libor Šťástka, však zastupitelstvo na program nezařadilo. Pro bylo jen 20 zastupitelů.

ODS sepsala deset důvodů pro Hollanovo odstoupení. Mezi nimi je nedávná Hollanova jízdy v MHD bez platného lístku, odhalili ho revizoři. Náměstek zodpovědný za dopravu tvrdil, že si normálně lístky kupuje, ale tentokrát zapomněl prý tak učinit, protože hledal klíče. ODS považuje za ostudu i na internetu zveřejněné video, jak Hollana v ukrajinském nevěstinci bičuje žena, nebo jeho slova o tom, že v minulosti "bylo v Brně vícero národností, které jsme si dílem zplynovali." Hollan se za tato slova v minulosti omluvil.

Za problematickou ODS označila i kauzu dlouholetého ředitele Divadla Radost Vlastimila Pešky. "I když vyhrál výběrové řízení, Hollan oznámil, že ho za rok vymění jeho známý Tomáš Pavčík. Na nátlak divadla a veřejnosti od toho ustoupil," uvedl předseda brněnské ODS Libor Šťástka. Dodal, že díky Hollanovu Žít Brno mohou dostat sociální byty i lidé, kteří dluží na nájemném statisíce.

Za další důvod ODS označila Hollanovy předražené cesty do zahraničí. Hollan, který je zodpovědný také za kulturu, absolvoval například cesty do zahraničí proto, aby se inspiroval pro stavbu Janáčkova kulturního centra. Žít Brno už dříve označilo důvody ODS za nepravdy a fabulace.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Matěj Hollan, Brno, ODS, Roman Onderka, primátor, Žít Brno, ČSSD, Petr Vokřál, Libor Šťástka, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Stráský

"Zatím jsem nedospěl k tomu, že bych měl odstoupit. Pokud k tomu dospěju, tak odstoupím, nebo mě někdo odvolá, až to překročí nějakou míru, kterou lze akceptovat," Další ze skvělých výroků. Takže bude zkoušet, kam až může. Máme se na co těšit. Už ať jsou volby., Díky za vyjmenování toho, kdo jak hlasoval-skvělé vodítko při volbách.

Středa, 16. listopadu 2016, 07:07Odpovědět

Matěj Hollan zůstane náměstkem primátora, rozhodli zastupitelé Brna  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.