Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno se asi postaví k referendu neutrálně, termín měnit nebude

Brněnská radnice se podle primátora Petra Vokřála (ANO) nejspíš postaví k referendu o poloze nádraží neutrálně. Obyvatele města bude informovat o konání hlasování, poskytne jim základní informace. Podrobnosti minikampaně doladí rada příští týden, řekl novinářům Vokřál.

Primátor připustil, že se objevily úvahy o možném odkladu referenda. Dosud totiž není hotová srovnávací studie proveditelnosti obou variant, kterou připravuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Když zastupitelé před dvěma lety termín referenda spojili s letošními krajskými volbami, zdálo se, že už nyní bude o výhodách a nevýhodách obou poloh jasněji.

Na zastavení referenda je ale pozdě, ukázalo se po schůzce s přípravným výborem, který už investoval do příprav peníze. Referendum bude ve vyhlášeném termínu, potvrdil dnes Vokřál.

Výsledek bude město brát jako signál, jak vnímá spor o polohu nádraží veřejnost. Lidé se ale budou rozhodovat na základě informací dostupných, nikoli finálních. Zůstává pak otázka, jak postupovat, pokud bude rozpor mezi výsledkem referenda a závěry studie proveditelnosti, připustil Vokřál.

Jihomoravský kraj nedávno podpořil dotací spolek Brno+, který se stavěl proti termínu referenda a v letákové kampani vyzývá k jeho bojkotu. Nyní zřejmě podpoří také Hnutí Duha, které stojí na opačných názorových pozicích.

"Třebaže považuji referendum vyhlášené právě Vokřálovou koalicí v nynější situaci, kdy do jara 2017 nebude hotová studie SŽDC s posouzením jednotlivých variant polohy nádraží, za zbytečné, Rada Jihomoravského kraje podpoří oba názorové proudy, tedy po spolku Brno+ i druhého žadatele, tedy Hnutí Duha Brno. Termínové projednání materiálu dotace vychází na 1. září," sdělil hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Lidé budou v říjnovém referendu odpovídat na dvě otázky. První se ptá, zda chtějí, aby Brno podniklo kroky k modernizaci uzlu při Nádražní ulici, druhá zvažovaná varianta je přesun dále k řece. Ve druhé otázce se organizátoři ptají, zda se má nejlepší řešení modernizace nádraží určit soustavou otevřených návrhových soutěží.

Zdroj: ČTK

Štítky referendum, Brno, Petr Vokřál, ANO 2011, Správa železniční dopravní cesty, Hnutí DUHA, Jihomoravský kraj, Michal Hašek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se asi postaví k referendu neutrálně, termín měnit nebude  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.