Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Exnáměstkyně primátora Brna Liptáková nepodepíše novou koalici

Bývalá první náměstkyně primátora Brna Klára Liptáková (KDU-ČSL) nepodepíše novou koaliční smlouvu mezi hnutím ANO, Žít Brno, Stranou zelených, TOP 09 a KDU-ČSL. Liptáková to řekla ČTK.

S návratem do staré koalice, kterou nyní nově rozšířila TOP 09, nesouhlasila a chtěla pokračovat v hledání nových partnerů s ČSSD. Koalice vznikla v pondělí.

Podpis Liptákové na smlouvě jako jediné z 34 koaličních zastupitelů chybí. Přesto smlouva platí. Podle předsedy brněnské KDU-ČSL Jiřího Miholy bude chtít strana Liptákovou k podpisu přesvědčit.

K podpisu vyzval Liptákovou nový první náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL), který ji ve funkci nahradil. "Je stále členkou KDU-ČSL. Doufám, že svůj podpis ke koalici připojí," řekl Hladík. Pokud by se nepodepsala, musel by to řešit městský výbor strany. Není však jasné, zda by z toho lidovci vyvodili důsledky v neprospěch Liptákové. Mihola to nechtěl rozebírat. "Nechtěl bych dělat nějaké závěry. Máme zájem na tom, aby byl klub jednotný," doplnil.

Liptáková řekla, že dbala na jednotu klubu do doby, než zavedl nový precedens Daniel Rychnovský. Lidovci si před květnovým zastupitelstvem odhlasovali, že nepodpoří program, aby tím vyvolali jednání o nové koalici. Rychnovský se ale odtrhl a podpořil program, který tak díky jeho hlasu prošel nejtěsnější většinou. "Tehdy z toho strana nevyvodila žádné důsledky, naopak bylo řečeno, že nikdy není úplná jednota a nelze někoho nutit, když to není jeho vůle. Podle toho se řídím," řekla Liptáková.

V Brně se rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ v dubnu. Lidovci se připojili k ČSSD, zbylí partneři přibrali TOP 09. Ani jeden blok neměl většinu mezi 55 zastupiteli a veškerá jednání o nové koalici ztroskotala. Proto se KDU-ČSL odtrhla od ČSSD a vrátila se zpět ke starým parterům. Liptáková na to zareagovala složením vedoucích stranických funkcí.

V zastupitelstvu však nadále zůstává a chce pokračovat. "Mandát získává každý na své jméno. Já jsem i nadále součástí klubu a neodtrhávám se, ale za sebe nevidím možnost koaliční smlouvu podepsat. Dala jsem ČSSD slovo, že dohodu dodržíme. Naši mě sice přehlasovali, ale mně podpis neumožní svědomí," řekla Liptáková. Dodala ovšem, že bude hlasovat s klubem a nemíní dělat žádné naschvály.

Liptáková je také koaliční zastupitelkou v Jihomoravském kraji a neuvolněnou radní v městské části Brno-Maloměřice a Obřany. Řekla, že se bude dál politice věnovat, ale nyní si udělá čas na rodinu.
  

Štítky KDU-ČSL, koalice, Brno, TOP 09, ČSSD, ANO 2011, Žít Brno, Klára Liptáková, Jiří Mihola, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Exnáměstkyně primátora Brna Liptáková nepodepíše novou koalici  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.