Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vznik šestikoalice v Brně se vzdaluje, strany se neshodly na radě

V Brně se vzdaluje vznik šestikoalice mezi blokem ANO, Žít Brno, Strany zelených a TOP 09 a blokem ČSSD a KDU-ČSL. Předseda brněnské ČSSD Oliver Pospíšil řekl, že zástupci obou bloků mají rozdílné představy o rozdělení pozic v radě.

V Brně se rozpadla v dubnu koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených kvůli sporům mezi ANO a KDU-ČSL. ANO zůstalo s Žít Brno a zelenými a doplnila je ještě TOP 09, lidovci se dohodli se sociální demokracií na hledání nových partnerů pro koalici. Ani jeden z bloků však nemá většinu v zastupitelstvu, a proto se mluvilo o možné šestikoalici.

V současnosti je v Brně 11 radních, z nich je pět z ANO, tři lidovci, dva z Žít Brno a jeden za zelené. "Na dnešní schůzce jsme se dozvěděli, že ANO nemá vůbec na mysli nějakou šestikoalici s proporčním rozdělením, ale chtějí si udržet své funkce a jde jim jen o to, abychom je podpořili," řekl Pospíšil.

Podle něj by si měli lidovci a sociální demokraté rozdělit tři současná lidovecká místa v radě, přičemž by druhý blok řešil svými osmi místy zapojení svého partnera z TOP 09. "To je pro nás nemyslitelné. Šestikoalice znamená rovnocenné fungování šesti stran," zdůraznil Pospíšil, podle nejž ČSSD a KDU-ČSL navrhovaly rozdělení míst v radě podle mandátů.

Vokřál ČTK řekl, že strany mají shodu v programu, ale neshodují se na rozložení rady. "Náš názor je, že náš čtyřblok má 27 mandátů po kupě, takže nechceme nabízet nějaké velké rozložení v radě, abychom destabilizovali naše uskupení. Máme ale pochopení, že se s tím druhá strana nespokojí.  Dohodli jsme se, že si vše necháme projít hlavou a budeme uvažovat, jak dál," dodal Vokřál.

Pospíšil také uvedl, že dvojblok jedná s dalšími stranami o vzniku jiné možné koalice. V Brně je však patová situace. ČSSD a KDU-ČSL mají 18 mandátů mezi 55 zastupiteli, ANO a jeho partneři mají 27 mandátů a jeden

jim chybí k většině. ODS se však kloní spíše ke spolupráci s ČSSD a KDU-ČSL, poté zbývají v zastupitelstvu už jen komunisté a nezařazený Tomáš Kratochvíl, kterého ANO vyloučilo ze svých řad pro nespokojenost s jeho prací.

Kratochvíl navíc čelí obžalobě z krácení daně. Podle vyšetřovatelů vystavoval fiktivní faktury a snižoval si tím základ daně. V květnu se proto bude hájit u soudu. Primátor Vokřál řekl, že by v jeho situaci ze zastupitelstva odešel, to ale Kratochvíl odmítá. V případě jeho odchodu by ANO dosadilo svého náhradníka a získalo by poslední scházející hlas k zisku většiny. S Kratochvílem ANO spolupracovat nechce.

ANO má 12 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a lidovci shodně po sedmi, zelení, KSČM a TOP 09 shodně po čtyřech, pět jich má ODS a poslední mandát má Kratochvíl.

Zdroj: ČTK
   
 

Štítky Brno, ANO 2011, rada, ČSSD, KDU-ČSL, Žít Brno, Oliver Pospíšil, TOP 09, Strana zelených, Tomáš Kratochvíl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vznik šestikoalice v Brně se vzdaluje, strany se neshodly na radě  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.