Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bývalý brněnský radní Kratochvíl je obviněný z krácení daně

Policisté obvinili bývalého brněnského radního Tomáše Kratochvíla z ANO, nyní nezařazeného zastupitele, z krácení daně o více než 1,6 milionu korun. Podle vyšetřovatelů nechal vystavovat fiktivní faktury své nábytkářské firmě Toka od společnosti z Panenských ostrovů, píše deník Mladá fronta Dnes.

Podle vyšetřovatelů v letech 2006 až 2011 zanášel do účetnictví fiktivní faktury za pronájem reklamního prostoru, i když za ně nedostal žádné protiplnění. Uměle si tak snižoval základ placené daně. Smlouvy uzavíral s firmou Pavlík a partner brněnského automobilového závodníka Michala Pavlíka, píše list. Reklamu pak měla zajišťovat firma Prototype Team Ltd. se sídlem na Britských Panenských ostrovech. To se ale podle policie nestalo.

Kratochvíl tvrdí, že o krácení daně neví a že byl podvedený Pavlíkem. Policie se o případ prý zajímala, ale tak to podle Kratochvíla i skončí. Tvrdí, že neudělal nic nezákonného.

Z policejního vyšetřování ovšem plyne, že Pavlíkově firmě jednatel Kratochvíl zaplatil za čtyři roky téměř deset milionů korun. Odtud plyne škoda na daních 1,6 milionu. Kratochvíl zdůraznil, že jakmile ho finanční úřad upozornil, dlužné daně hned zaplatil a uhradil i vyměřenou pokutu. Nyní vyšetřovatelé předali případ státnímu zástupci s konstatováním, že Kratochvíl se trestného činu dopustil.

Kratochvíl byl až do podzimu radním za hnutí ANO v Brně a měl na starosti správu městských firem. Hnutí jej však vyloučilo a Kratochvíl se stal řadovým zastupitelem. Spory s ostatními členy brněnského ANO vznikly kvůli tomu, že Kratochvíl pracoval údajně velmi pomalu na přeměně městských firem na holding.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Tomáš Kratochvíl, daň, ANO 2011, Michal Pavlík, TOKA a.s., Mladá fronta DNES, Britské Panenské ostrovy, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý brněnský radní Kratochvíl je obviněný z krácení daně  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.