Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hlavním problémem bývalé koalice Brna prý byla komunikace

Hlavním problémem bývalé koalice Brna ve složení ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených byla komunikace, řekl dnes novinářům předseda brněnských lidovců a poslanec Jiří Mihola.

Podle něj komunikace vázla a na vině byli všichni čtyři partneři. To potom vedlo k rozpadu. V současnosti se v Brně jedná o vzniku šestikoalice mezi ANO, Žít Brno, SZ, TOP 09 a KDU-ČSL s ČSSD. Lidovci ji považují za nejvíce pravděpodobnou, dnes o ní budou jednat s dalšími politiky.

Koalice se rozpadla v dubnu kvůli sporům mezi ANO a KDU-ČSL o zefektivnění chodu městských firem. ANO chtělo z firem dostat politiky a v koalici se mu to nedařilo prosadit. Kvůli tomu jednalo o možné spolupráci s opoziční ČSSD, a proto lidovci považovali koalici za ukončenou. Sami se pak dohodli s ČSSD a hledají nové koaliční partnery.

Podle Miholy je holding městských firem složitá záležitost, kde nejde čekat rychlé řešení. "Hledá se shoda, která však není stoprocentním splněním pohledu jednoho z koaličních partnerů. Zásadním problémem byla komunikace. Všichni čtyři partneři na tom mají podíl a mohli být aktivnější, aby se věci vyřešily zavčasu," sdělil Mihola s tím, že se vyvolaly smírčí schůzky, až už bylo pozdě a lidovci se dohodli s ČSSD.

Protože KDU-ČSL s ČSSD, ale ani ANO, Žít Brno, SZ a nově TOP 09 nemají většinu v zastupitelstvu, jedná se o vzniku společné šestikoalice. I když by podle lidovců byla ještě o větších kompromisech než čtyřkoalice, jeví se
nyní jako nejmožnější varianta. Primátor Petr Vokřál (ANO) navrhl šestikoalici kvůli tomu, aby se tím vyřešila patová situace.

Vokřálovu čtyřbloku totiž chybí jeden hlas, který se mu těžko hledá, ČSSD a KDU-ČSL sice může získat nejtěsnější většinu spojením s ODS, KSČM a nezařazeným Tomášem Kratochvílem, ale Mihola jednoznačně odmítá jakoukoliv spolupráci s KSČM, ať už přímou nebo nepřímou.

Zástupci obou bloků se dnes večer sejdou. Podle Liptákové však není pravděpodobné, že se dohodne koalice, protože za čtyřblok půjde jednat jen Vokřál s Janou Drápalovou (SZ), zatímco zástupci Žít Brno a TOP 09 budou
chybět. Zatímco lidovci jsou k šestikoalici otevření, ČSSD se k ní staví jako k méně pravděpodobné. Bez sebe ale ČSSD a KDU-ČSL do koalice nepůjde.

V Brně má 12 zastupitelů ANO, 11 ČSSD, sedm Žít Brno i KDU-ČSL, pět ODS, čtyři KSČM, TOP 09 a SZ a poslední mandát má Kratochvíl, který byl zvolen za ANO, ale hnutí ho pak vyloučilo ze svých řad.

Zdroj: ČTK

 

Štítky koalice, ANO 2011, KDU-ČSL, Brno, ČSSD, Strana zelených, Žít Brno, Jiří Mihola, TOP 09, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavním problémem bývalé koalice Brna prý byla komunikace  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.