Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně se jednalo o šestikoalici, strany ji zatím nevylučují

Hnutí ANO, Žít Brno, Strana zelených a TOP 09 včera večer jednaly s KDU-ČSL a ČSSD o vzniku možné šestikoalice v Brně. Podle primátorovy náměstkyně Kláry Liptákové (KDU-ČSL) strany vznik takového formátu zatím nevylučují.

Musejí však dát dohromady programové priority a podmínky, za jakých by do spolupráce šly. Další jednání bude po víkendu. 

V Brně se v dubnu rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ kvůli sporům mezi ANO a KDU-ČSL o zefektivnění chodu městských firem. Lidovci pak uzavřeli dohodu se sociálními demokraty o hledání nových partnerů, avšak mají pouze 18 mandátů z celkových 55. ANO zůstalo s Žít Brno a SZ a přibraly ještě TOP 09. Dohromady však mají 27 mandátů a k většině je jich potřeba 28. Primátor Petr Vokřál (ANO) proto nabídl vznik šestikoalice, která má patovou situaci vyřešit.

Zástupci stran jednali až do večerních hodin. "Zatím lze říct jen to, že jsme vznik šestikoalice nevyloučili. Máme zájem se setkat znovu a budeme hledat shody. Nejdříve se ale o tom musíme bavit ve svých organizacích, za jakých okolností by spolupráce vůbec byla reálná a životaschopná," řekla Liptáková. "V klubech si upřesníme názor a v pondělí si o tom popovídáme znovu," doplnil ji předseda brněnské ČSSD Oliver Pospíšil.

KDU-ČSL a ČSSD chtěly původně vyjednat spolupráci se samotným ANO, aby vznikla koalice na vládním půdorysu. ANO ale nechce jednat bez svých dalších partnerů. Čtyřblok naopak usiloval buď o samotné lidovce, nebo sociální demokraty, ale ani oni nechtějí jít do koalice bez sebe. Vokřál pak proto navrhl jednání o šestikoalici. V jiném případě hrozí, že nikdo neposkládá dohromady většinu v zastupitelstvu. ODS totiž nechce spolupracovat s Žít Brno a zelenými, lidovci zase vylučují spolupráci s KSČM.

ANO má v zastupitelstvu 12 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a KDU-ČSL shodně po sedmi, ODS pět, TOP 09, SZ a KSČM po čtyřech a poslední mandát má nezařazený Tomáš Kratochvíl, který byl zvolen za ANO, ale hnutí ho kvůli nespokojenosti s jeho prací vyloučilo ze svých řad. I když by mohl být rozhodujícím hlasem pro ANO a jeho partnery, Vokřál tomu není nakloněn.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, ANO 2011, KDU-ČSL, Žít Brno, ČSSD, TOP 09, Strana zelených, Klára Liptáková, Petr Vokřál, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se jednalo o šestikoalici, strany ji zatím nevylučují  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.