Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Žít Brno a SZ v Brně hledají i s TOP 09 partnery pro koalici. Ta stávající fakticky skončila

Členové ANO, Žít Brno a Strany zelených v Brně vzali na vědomí, že KDU-ČSL nechce pokračovat v koalici, která v Brně vládla. Fakticky tak koalice skončila. Zbylí tři partneři budou nadále naplňovat koaliční spolupráci, ke které přiberou ještě TOP 09, a budou hledat další partnery pro vznik koalice nové.

Novinářům to dnes řekl primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Podle něj budou partneři jednat s KDU-ČSL i s ČSSD. Předseda brněnské ČSSD Oliver Pospíšil však řekl, že pro sociální demokraty platí dohoda s lidovci a nemíní z ní vystupovat. Stejný postoj zaujímají lidovci, kteří bez ČSSD do koalice nepůjdou.

Koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ, která má 30 mandátů, se rozpadla kvůli sporům mezi ANO a KDU-ČSL. Lidovci už v ní nechtějí pokračovat s odůvodněním, že ANO za jejich zády jednalo o nové možné koalici s ČSSD. Proto sami s ČSSD uzavřeli dohodu o hledání partnerů k nové koalici. Dohromady má ANO, Žít Brno, SZ a TOP 09 dohromady 27 hlasů, k získání většiny je jich však potřeba 28.

ANO dnes svolalo schůzku s Žít Brno, Stranou zelených a také KDU-ČSL, avšak lidovci na ni nepřišli. "Z důvodu neúčasti KDU-ČSL na dohadovacím řízení jsme se shodli, že lidovci nemají zájem na zachování koalice a neúčastí z ní vystoupili. ANO, Žít Brno a Strana zelených se shodly, že budou nadále naplňovat spolupráci a společně s TOP 09 hledat partnera pro vznik nové koalice," uvedl Vokřál.

Odchod lidovců z koalice a zahájení spolupráce s TOP 09 však nezajišťuje pro novou koalici nadpoloviční většinu hlasů, a proto je třeba hledat další partnery. "Největší blízkost programového prohlášení máme s tím, kdo jej už dříve podepsal. Proto budeme jednat s KDU-ČSL, ale také máme programovou blízkost s ČSSD," dodal Vokřál.

Primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) však řekl, že k TOP 09 není možné přibrat do koalice jak KDU-ČSL, tak ČSSD. "To by zůstala v opozici pouze ODS a KSČM," poznamenal Hollan.

Sociální demokraté však nehodlají porušit dohodu s lidovci, kterou uzavřeli o víkendu. "Nemíníme z ní vyskočit hned při první příležitosti," řekl Pospíšil. Vše bude otázkou dalších jednání, která podle něj ukážou, kdo chce vytvořit schopnou koalici a kdo bizarní složení mnoha stran. Lidovci také nehodlají porušit dohodu s ČSSD.

Společně oslovili ANO k jednání o nové koalici, ale zatím se nesešli. "Oslovíme proto další partnery," řekla náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL).ANO má 12 zastupitelů z celkových 55, ČSSD 11, Žít Brno a lidovci shodně po sedmi, ODS má pět mandátů, TOP 09, SZ a KSČM po čtyřech.

Poslední mandát má nezařazený Tomáš Kratochvíl, který byl zvolen za ANO, ale hnutí ho vyloučilo ze svých řad kvůli nespokojenosti s jeho prací. Kratochvíl dnes řekl, že ho nikdo ke spolupráci zatím neoslovil, ale nebrání se jednání s nikým. "Jsem schopný podpořit jednu nebo druhou stranu, když uvidím, že zvolila správnou cestu. Žiju v Brně, mám ho rád, a nejde o to, jaká přijde strana, ale jací přijdou lidé a co předloží," řekl Kratochvíl s tím, že i po vyloučení z ANO při zasedání zastupitelstva většinou hlasoval stejně jako koalice.

Zdroj: ČTK

 

Štítky koalice, KDU-ČSL, ANO 2011, Žít Brno, TOP 09, Brno, Strana zelených, ČSSD, Petr Vokřál, Oliver Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žít Brno a SZ v Brně hledají i s TOP 09 partnery pro koalici. Ta stávající fakticky skončila  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.