Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnský radní, kterého hnutí ANO chtělo odvolat, sám rezignuje

Brněnský radní Tomáš Kratochvíl, kterého hnutí ANO vyloučilo ze svých řad a chtělo odvolat z městské rady, sám rezignuje. Nechce dále blokovat situaci. Brněnská koalice se kvůli Kratochvílovi ocitla v krizi, partneři ANO se nechtěli na jeho odvolání podílet.

Kratochvíl dnes řekl, že svou rezignaci oznámil e-mailem primátorovi Petru Vokřálovi (ANO), v pondělí mu ji podá oficiální cestou.

Vedoucí primátorovy kanceláře Ondřej Holík potvrdil, že Vokřál informaci dnes ráno obdržel. Kratochvíl chce ještě rezignaci podat v pondělí oficiální cestou, předpokládá tedy, že bude účinná k 16. listopadu.

Svým rozhodnutím chce Kratochvíl přispět k tomu, aby se v Brně přestalo politikařit a mohlo se pracovat. K rezignaci jej nakonec přiměla skutečnost, že na sněm brněnské organizace ANO údajně nemá být za týden pozván ani jako host. "Doufal jsem, že budu moci obhájit svou práci," uvedl Kratochvíl. Chce prý nadále z pozice zastupitele prosazovat program hnutí ANO.

Podle náměstka primátora Matěje Hollana (Žít Brno) je dobře, že Kratochvíl rezignuje. "Ale neřeší to stabilizaci koalice a to, aby měla pohodlnou většinu," sdělil Hollan. Domnívá se, že nějaká aktualizace koaliční smlouvy je nadále zapotřebí, což je také názor lidovecké náměstkyně Kláry Liptákové.

"Současně považujeme za přínosné doplnit smlouvu o úmluvy zajišťující lepší komunikaci a hledání shody při samosprávě města," napsala Liptáková.

ANO Kratochvíla vyloučilo ze svých řad pro nespokojenost s jeho prací a údajné poškozování jména hnutí, avšak lidovci s jeho odvoláním z rady nesouhlasili. Koaliční smlouva to podle nich neumožňovala. Dílčí výhrady ke zvolenému řešení situace měli i další koaliční partneři ze Strany zelených a Žít Brno.

Kvůli Kratochvílovi se dokonce mluvilo o možném konci koalice. Jak ANO, tak lidovci se potkali s vyjednavači z opoziční ČSSD. Na úterním zastupitelstvu nakonec ANO návrh na odvolání Kratochvíla nepodalo. Koalice místo toho chtěla situaci urovnat úpravou koaliční smlouvy.

Mezi 55 brněnskými zastupiteli je 13 zvolených za ANO, ovšem včetně Kratochvíla, který už členem hnutí není. Sociální demokraté mají 11 křesel, Žít Brno a KDU-ČSL shodně po sedmi, ODS pět a KSČM, TOP 09 a Strana zelených mají po čtyřech zastupitelích. V Brně se v uplynulých dnech vynořily spekulace o možném vstupu TOP 09 do koalice.

Zdroj: ČTK

Štítky ANO 2011, Tomáš Kratochvíl, koalice, Petr Vokřál, Žít Brno, Matěj Hollan, Brno, Klára Liptáková, koaliční smlouva, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský radní, kterého hnutí ANO chtělo odvolat, sám rezignuje  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.