Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně hrozí rozpad koalice složené z ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ

V Brně hrozí rozpad koalice složené z hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Novinářům to potvrdila primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL). Důvodem sporů v koalici jsou podle ní problémy uvnitř hnutí ANO, které chce odvolat z pozice radního svého člena Tomáše Kratochvíla (ANO).

Podle některých členů brněnského ANO je s Kratochvílem špatná komunikace a vznikají neshody. Pokud Kratochvíl sám nerezignuje, může ho odvolat pouze zastupitelstvo.

Zástupci hnutí ANO, Žít Brno, lidovců i zelených však shodně řekli, že chtějí koalici zachovat.

Koalice má mezi 55 celkem 31 zastupitelů, což je nadpoloviční většina. Zastupitelstvo by mohlo o odvolání rozhodovat za týden. "Hnutí ANO nás vyzvalo, abychom se na zastupitelstvu podíleli na odvolání Tomáše Kratochvíla. My nejsme oprávnění odvolávat kteréhokoliv člena, který podepsal koaliční smlouvu, takže pokud návrh padne, zdržíme se hlasování," zdůraznila Liptáková. Obdobně se na věc dívají i zelení. "Koaliční smlouva obsahuje ujednání, že jednotliví členové stran nebudou hlasovat o odvolání členů koalice. Chceme si vše vyjasnit, ale bez toho se nedomníváme, že bychom pro takový návrh měli zvednout ruku," řekla předsedkyně Strany zelených a brněnská zastupitelka Jana Drápalová. Dodala však, že nevidí důvod, proč by se měla koalice měnit.

Primátorův náměstek Matěj Hollan řekl, že hnutí Žít Brno by mohlo návrh na odvolání Kratochvíla podpořit. "Je potřeba ctít personální politiku jednotlivých stran. Pokud někdo nedělá práci dobře, má strana právo ho chtít vyměnit. Hodláme se o tom bavit," uvedl Hollan s tím, že si myslí, že koalice se domluví na jednotném řešení tak, aby nebyla ohrožená.

Právě neshody ohledně odvolání Kratochvíla by totiž mohly být důvodem k rozpadu koalice. "Jeví se to tak, že pokud návrh nepodpoříme, mohlo by to vést ke konci koalice. My nechceme koalici rozbíjet a ctíme koaliční smlouvu. Nebudeme se do toho ale nikomu vměšovat a dělat arbitra, přestože nás to může stát pozici v koalici," uvedla Liptáková.

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) zatím neví, zda návrh na odvolání Kratochvíla bude na programu jednání zastupitelstva příští týden. Podle něj by měl Kratochvíl respektovat, že ho k rezignaci vyzvalo oblastní vedení, klub i sám Vokřál, který je nejen primátorem, ale i místopředsedou ANO. Vokřál přiznal, že se zástupci ANO sešli se sociálními demokraty, ale zdůraznil, že je pro něj prioritou zachování stávající koalice. Sejde se proto se všemi jejími zástupci, aby situaci společně řešili. Některá média spekulovala i o tom, že se se sociálními demokraty sešli i lidovci, což však Liptáková popřela.

Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO před ČSSD a hnutím Žít Brno. Nová koalice ANO, Žít Brno, lidovců a zelených pak nahradila koalici ČSSD a ODS s primátorem Romanem Onderkou (ČSSD), který stál v čele města osm let.

Zdroj: ČTK

Štítky ANO 2011, koalice, Brno, KDU-ČSL, Žít Brno, Tomáš Kratochvíl, Strana zelených, Klára Liptáková, ČSSD, Petr Vokřál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně hrozí rozpad koalice složené z ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.