Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zákony o hazardu nejsou připraveny dobře, chybí důkladná analýza

Regulace hazardního průmyslu je nezbytná a současná situace v ČR je neudržitelná. Přestože hazard vyvolává velké společenské ztráty, jeho existence vede také k pozitivním efektům. Hazard nelze zcela vymýtit, je však možné jej pomocí efektivní regulace omezit a tím minimalizovat jeho negativní dopady.

K tomu je potřebná důkladná, objektivní analýza vycházející z realistických předpokladů, přesných údajů, kvalifikované práce s nimi a hodnověrné intepretace výsledků. Ze studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) vyplývá, že současné legislativní návrhy týkající se regulace hazardu v ČR vycházejí z chybné kalkulace současných a budoucích nákladů, ignorují reakce spotřebitelů a budou mít neočekávané dopady, což sníží nebo zcela eliminuje očekávaná pozitiva z regulace. „Rozumím tomu, že navrhovatelé legislativních změn určili cíle, jichž chtějí dosáhnout. Pokud se však tyto cíle odvíjí od nereálných základů, chybných předpokladů nebo pocitové analýzy, existuje vážná hrozba, že se nepodaří snížit počet patologicky závislých hráčů ani zvýšit rozpočtové příjmy,“ upozorňuje Jiří Schwarz z CETA. 

Studie CETA upozorňuje zejména na problematiku vyčíslení ročních společenských nákladů hazardního průmyslu – při přípravě regulace se objevovala suma 14,2 až 16,1 miliardy Kč . Rozbor výpočtu této částky však ukazuje, že odhad trpí zásadními metodologickými nedostatky. „Metodika použitá autory výpočtu je nekonzistentní, nereflektuje specifika českého prostředí, používá data z nevhodného institucionálního prostředí, extrapoluje výsledky z velmi malého a velmi specifického vzorku 57 hráčů či nadhodnocuje společenské náklady a zcela ignoruje existující výnosy odvětví,“ vysvětluje Aleš Rod z CETA a uvádí příklad: „Zarazilo nás například, že více než polovina kalkulovaných nákladů (cca 8,5 miliardy Kč) je dle autorů odhad spojena se sebevraždami patologických hráčů, ať již dokonanými, nebo nedokonanými.“

Nejasností a nepřesností v materiálech, z nichž jsou současné legislativní návrhy připravovány, je však vícero. To činí nevěrohodnou jak kalkulaci společenských nákladů, tak proces RIA i návrh regulace. „Nezpochybňujeme závažnost problematiky, naopak – regulace hazardního průmyslu je tak závažné téma, že si společnost nemůže dovolit, aby východiska regulace byla zpochybněna a předpokládané dopady regulace nesprávně interpretovány. Nikoliv samotná regulace, ale její nedostatečně kvalitní příprava nahrává zájmovým skupinám,“ zakončují autoři studie.

Studie je ke stažení zde!

Odhad vyčíslen ve studii Winkler a kol.: Problémové hráčství: Společenské náklady na hazardní hraní v České republice (2014).
Napsal Malostranská Drbna | Tisková zpráva

Štítky regulace, hazardní hra, analýza, Česko, Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA), Jiří Schwarz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákony o hazardu nejsou připraveny dobře, chybí důkladná analýza  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.