Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Objednat si v Brně informace z vyšetřování bylo stejně snadné, jako objednat si pizzu. Server Aktuálně upozornil na rozsáhlou korupci

Do rozsáhlých úniků z přísně tajných střežených policejních databází se zapletla i miliardová investiční skupina DRFG. S informací přišel jako první zpravodajský server Aktuálně.cz. Šéf společnosti David Rusňák, zeť ministryně financí Aleny Schillerové a sponzor hnutí ANO, měl objednávat informace z policejních databází a sabotovat tak vyšetřování nejzávažnějších kauz elitních policejních útvarů.

Vyšetřování rozsáhlých úniků informací z policejních databází kriminalisty přivedlo k miliardové investiční skupině DRFG Davida Rusňáka. Budoucí zeť ministryně Aleny Schillerové je také sponzorem hnutí ANO.

Podle Aktuálně.cz se měla investiční společnost v letech 2016 a 2017 obrátit na šéfa bezpečnostní agentury a bývalého policistu Michala Ratajského, aby prověřil seznam jmen, který mu společnost poslala. Ratajský zajišťoval skupině DRFG bezpečnostní služby, zároveň však byl obchodním partnerem jejího šéfa Davida Rusňáka. Ten byl členem i milionovým sponzorem hnutí ANO a mimo jiné také zeť ministryně financí Aleny Schillerové. 

Informace měl vynášet člen protikorupční policie

Ratajský měl dle dektivů spolupracovat s velkým počtem stále aktivních policistů, mezi nimi byl i tehdejší důstojník protikorupční policie Daniel Medvec. Díky své pozici tak mohl pro DRFG prověřovat libovolné osoby v přísně tajných policejních databázích. Pokud se jméno některého z jednatelů objevilo na seznamu stíhaných osob, Medvec o tom mohl ihned spravit skupinu DRFG. Měl přístup i ke všem kontaktům z policejní databáze.

Kauzu v roce 2017 odstartoval policejní zásah u Ratajského, který měl dlouhé roky sabotovat nejzávažnější vyšetřování elitních policejních útvarů, čímž chránil podsvětí. Obvinění byla po dvou letech rozšířena, policisté totiž analyzovali komunikaci skupiny přes mobilní telefony. V zabaveném mobilu Ratajského našli vyšetřovatelé objednávky v aplikaci WhatsApp, mezi kterými se objevily i poptávky od manažera DRFG. 

"Z uvedeného je zřejmé, že obviněný Medvec provedl na základě zadání od obviněného Ratajského lustraci za účelem zjištění informací, které žádal manažer DRFG." dovozují policisté. Rusňák to však komentovat nechce.

"Obecně se skupina DRFG nechce a nebude vyjadřovat ke spekulacím či informacím, kterými ona sama nedisponuje a které nejsou veřejné. Můžeme však s jistotou prohlásit, že skupina DRFG vždy koná striktně v souladu s platnými zákony České republiky," odpověděla na dotazy Aktuálně.cz pro Rusňáka mluvčí DRFG Lucie Heřmanská.

Rusňák už jednou stíhaný byl

David Rusňák se k lustracím pro DRFG u Ratajského už jednou přiznal. Byl zadržen při zásahu v květnu 2017 a obviněn z opakovaných objednávek u Ratajského v letech 2014 a 2015. Tehdy vyžadoval kontrolu, že se policie nezajímá přímo o skupinu DRFG. Po několika měsících však bylo stíhání na jeho žádost podmínečně zastaveno, což lze v případech, kdy se nejedná o závažný trestný čin a stíhaný připustí vinu. 

"S ohledem na povahu a závažnost stíhaných přečinů byla obviněným stanovena přiměřená zkušební doba a současně obvinění složili adekvátní finanční částky určené na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti," řeklo tehdy ČT olomoucké vrchní státní zastupitelství, které kauzu dozoruje. 

Rusňák s Ratajským se znají dlouho

Nyní hrozí, že potrestán nebude ani manažer DRFG. „Nelze usuzovat, zda měl jako objednatel zakázek povědomí o způsobu zadaného zjišťování požadovaných informací," sdělili vyšetřovatelé pro Aktuálně.cz. Důkazy, že Ratajský za své služby dostával peníze, prozatím také chybí. 

Rusňák se s Ratajským znal již z dřívější doby, až do policejního zásahu spolu rozjížděli firmu, která se zabývala drony. Stíhání pak spolupráci ukončilo. Podezření, že David Rusňák figuruje v kauze o vynášení informací, přišlo v době, kdy se Alena Schillerová, která je Rusňákovou tchyní, měla stát ministryní financí, což výrazně zasáhlo brněnské ANO. Přestože byl Rusňák milionovým sponzorem hnutí, z ANO vystoupil a jeho manželka Petra, která byla brněnskou radní, se z politiky stáhla.  

Investiční skupina DRFG a David Rusňák

DRFG (David Rusňák Family Group) založil byznysmen David Rusňák v roce 2011. Předtím podnikal v autodopravě. Dodnes je Rusňák většinovým vlastníkem DRFG.

Rusňák byl v minulosti členem ANO, jako sponzor hnutí věnoval 1,5 milionu. Má manželku Petru, která v minulém volebním období byla za ANO brněnskou radní. Jeho tchyní je ministryně financí Alena Schillerová.

V roce 2017 ho policie obvinila z toho, že si objednával nelegální lustrace v policejních databázích. Po několika měsících ale stíhání stání zastupitelství podmínečně zastavilo.

Jako průlom ve svém podnikání Rusňák uvádí rok 2012, kdy mu novela zákona o dluhopisech umožnila vydávání dluhopisů. Od té doby skupina zaznamenala bleskový růst.

Sama DRFG nyní uvádí, že v roce 2018 měla aktiva 7,4 miliardy korun a tržby 3,8 miliardy.

Na počátku roku 2019 do DRFG vstoupila společnost PVF Invest podnikatelů Pavla Vyhnálka (dlouholetý top manažer úvěrové firmy Home Credit Petra Kellnera) a Pavla Fráni. Ti v DRFG získali 35% podíl a současně doplnili vedení skupiny.

DRFG má ve správě dvacítku nákupních parků či obchodních center napříč Českem. Podniká také v telekomunikacích

zdroj: Aktuálně.cz

Podle detektivů jsou Rusňák i celá skupina DRFG jen jedněmi z desítek objednavatelů informací z přísně střežených policejních databází, které měl příslušník ÚOOZ Ratajský na svědomí. Ten kauzu považuje za spiknutí bývalých kolegů a vše popírá. 

"Probíhající trestní řízení vůči mně a dalším více než dvaceti osobám považuji za jakýsi pomyslný pseudokriminální konstrukt vytvořený bývalými kolegy z ÚOOZ, resp. NCOZ v těsné součinnosti s dozorujícím Vrchním státním zastupitelstvím Olomouc," řekl Ratajský.

Vyšetřovatelé však s Ratajským nesouhlasí. Už v roce 2014 prověřovali podle Aktuálně anonymní udání, které tvrdilo, že jsou z krajského státního zastupitelství vynášeny informace vyšetřovaným. To však ještě netušili, jak závažná a rozsáhlá kauza bude. Ta je dovedla až k vysoce citlivé kauze šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka a Petra Rafaje. Ti jsou podezřelí z manipulace s miliardovým tendrem na mýto.

Autoři | Foto DRFG | Zdroj Aktuálně.cz

Štítky korupce, Brno, podsvětí, Ratajský, Rusňák, ANO, David Rusňák, DRFG, databáze, ANO 2011, Alena Schillerová, Aktuálně.cz, ministr financí, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, Státní zastupitelství ČR

Objednat si v Brně informace z vyšetřování bylo stejně snadné, jako objednat si pizzu. Server Aktuálně upozornil na rozsáhlou korupci  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.