Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zastupitelé včera schválili plán na snížení emisí o čtyřicet procent do roku 2030

Zastupitelé Brna včera schválili Akční plán udržitelné energetiky a klimatu (SECAP). Tento plán je vizí do budoucna pro snížení emisí oxidu uhličitého o čtyřicet procent.

Od roku 2000 se Brnu podařilo snížit své emise o osm procent. V roce 2017 se Brno připojilo k Paktu starostů a primátorů pro klima a energii. Tento pakt slibuje snížení emisí do roku 2030 o celých čtyřicet procent. 25. září byl plán schválen radními a včera i zastupiteli.

„Eliminace zbývajících 32 % emisí lze dosáhnout rozvojem lokálních obnovitelných zdrojů elektřiny nebo náhradou současných dopravních prostředků ve městě za vozidla fungující na elektřinu, CNG nebo bioplyn. Město musí jít příkladem a přijímat opatření především na vlastních objektech, zařízeních, vozovém parku apod., zároveň se ale snažíme zapojit i sektor obytný a terciární, protože zde jsou rezervy pro realizaci opatření největší. Aktivně spolupracujeme s brněnskými firmami, s nimiž hodláme uzavřít i memorandum, občany pak motivujeme několika tipy ekodotací,“ vysvětluje první náměstek primátorky Petr Hladík.

Dotace jeden milion na zlepšení životního prostředí

Projekt SECAP pro Brno sepsala firma Enviros. Jedná se sto padesáti stránkový dokument, ve kterém je popsána celková strategie, jak snížit požadované množství emisí. První část dokumentu obsahuje celkovou inventuru emisí oxidu uhličitého na území Brna. Druhá část dokument se poté zaobírá opatřeními ke snížení emisí. Další částí se zaobírá adaptací na změnu klimatu a realizaci akčního plánu (SECAP).

Celkové náklady projektu činí 1 239 040 korun, přičemž Brno obdrželo dotaci od Státního fondu životního prostředí České republiky, která pokryla osmdesát procent nákladů.

Brno se zaobírá i zbytečným plýtváním vody.

Dalším bodem pro lepší životní prostředí nad rámec akčního plánu je také zbytečné plýtvání vody. Řešením budou Smart-vodoměry. Dálkový odečet nabízí zákazníkům naší společnosti jedinečným a moderním způsobem sledovat svoji spotřebu vody a mít možnost být upozorněn na nestandardní odběr na vlastním vnitřním vodovodu,“ říká mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová. Smart-vodoměry mají pozitivní vliv na životné prostředí, snižují ztráty vody a s tím spojené plýtvání. Do konce letošního roku bude nainstalováno 6 000 těchto vodoměrů a tím budou pokryta odběrná místa představující 80 % celkové spotřeby vody ve městě,“ říká Hladík.

 

 

 

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky emise, oxid uhličitý, životní prostředí, SECAP, Brno, Petr Hladík, Státní fond životního prostředí, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s., ENVIROS, s.r.o.

Zastupitelé včera schválili plán na snížení emisí o čtyřicet procent do roku 2030  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.