Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidovci si v Brně zvolili nového předsedu. Pavla Bělobrádka nahradil poslanec Marek Výborný

Vedení KDU-ČSL v pátek na sjezdu v Brně převzal po osmi letech od Pavla Bělobrádka poslanec Marek Výborný. Ve druhém kole volby získal dvoutřetinovou podporu sjezdu. Delegáti pak dali na jeho doporučení a první místopředsedkyní zvolili senátorku Šárku Jelínkovou. V čele nyní opozičních lidovců tak stane nový tandem, ve volbě předsedy neuspěli dosavadní první místopředseda Jan Bartošek a místopředseda Marian Jurečka. Exministr zemědělství Jurečka poté, co v druhém kole volby předsedy neuspěl v přímém souboji s Výborným, oznámil, že nebude kandidovat na jiná místa v nejužším vedení.

Výborný získal 256 hlasů, Jurečka 124. Výborný zvítězil i v prvním kole, kterého se s finální dvojicí účastnili také Bartošek a středočeský lidovec Jaroslav Vlach.

Bělobrádek označil spolupráci s Babišem za chybu

S vedením KDU-ČSL se dopoledne rozloučil Bělobrádek přiznáním chyb, jichž se ve funkci dopustil. Jmenoval mezi nimi neúspěšný projekt koalice s hnutím STAN a vládní spolupráci s Andrejem Babišem (ANO).

KDU-ČSL se podle něj ale poučila a chyby neopakovala při složitých jednáních po volbách, z nichž vzešla současná menšinová vláda ANO a sociálních demokratů. „Potvrdili jsme, že jsme se poučili a že nechceme opakovat stejnou chybu," uvedl nejdéle sloužící polistopadový šéf strany. Svůj odchod vysvětlil snahou o oživení KDU-ČSL, svou únavou a touhou věnovat se víc rodině.

Výborný chce ze strany vytvořit integrující sílu

Syn někdejšího ministra obrany za KDU-ČSL a nynějšího soudce Nejvyššího správního soudu Miloslava Výborného chce na Bělobrádka navázat. Z KDU-ČSL plánuje vytvořit novou integrující sílu. Výborný současně konstatoval, že strana nevzkvétá.

„Je to, jako by strana povstala, ale zase si lehla. Nepodařilo se nám navázat na nadějný výsledek z roku 2013. Ztratili jsme skoro třetinu poslanců, několik senátorů a v komunálních volbách skoro 350 mandátů. V aktuálních volebních průzkumech bojujeme o parlamentní přežití," připomněl.

Podpora rodičů, boj s exekucemi

Mezi nástroji ke změně, o kterou bude usilovat, jmenoval podporu pro pracující rodiče, vzdělávání, vědu, kreativitu a řemeslnou zručnost. „Nechci Česko v exekucích, nechci děti v dluzích," podtrhl. Ve straně chce naslouchat starším zkušeným kolegům, prostor hodlá dát i mladé energii.

V sobotu sjezd na brněnském výstavišti pokračuje diskusí o změně stanov a směřování politiky KDU-ČSL. Představí se lidovečtí kandidáti pro květnové volby do Evropského parlamentu.V neděli si KDU-ČSL v Brně připomene 100. výročí založení strany.

Autoři | Foto Marek Výborný / Facebook

Štítky KDU-ČSL, sjezd, předseda, Marek Výborný, Šárka Jelínková, Pavel Bělobrádek, volby, Brno, Marian Jurečka, Jan Bartošek, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidovci si v Brně zvolili nového předsedu. Pavla Bělobrádka nahradil poslanec Marek Výborný  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.