Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Šéf brněnské buňky ANO Dvořák rezignoval. Hnutí chce vyloučit obžalovaného Švachulu i Liškutina

Brněnská organizace hnutí ANO i krajská organizace dnes doporučily, aby hnutí vyloučilo brněnského radního Jiřího Švachulu a místostarostu Brna-Ivanovic Petra Liškutina, který také pracuje jako vedoucí odboru investic Brna-středu. Novinářům to v pondělí večer řekl republikový i jihomoravský místopředseda hnutí a brněnský exprimátor Petr Vokřál a krajská předsedkyně Taťána Malá. Švachula i Liškutin jsou ve vazbě s dalšími třemi lidmi kvůli podezření z korupce na radnici Brno-střed. Rozhodnutí o vyloučení by mohlo padnout už ve čtvrtek. Na funkci navíc rezignoval šéf brněnského buňky ANO Pavel Dvořák. Údajně z rodinných důvodů.

Policie v případu obvinila devět lidí, čtyři jsou na svobodě. Hnutí také vyzve oba politiky, aby složili mandáty zastupitelů. Podle Vokřála kauza poškozuje hnutí ANO, které označil za protikorupční.

O vyloučení z hnutí rozhoduje předsednictvo, které chce stanoviska příslušné místní nebo oblastní organizace. Rozhodnutí předsednictva je účinné dnem přijetí. Podle Malé by předsednictvo mohlo o vyloučení rozhodnout tento čtvrtek. Brněnské ANO už v minulosti vyloučilo ze svých řad tehdy radního Brna Tomáše Kratochvíla, který se u soudu zpovídal z krácení daní u své nábytkářské firmy.

Mandát musí složit sami

Brněnská organizace ANO doporučila vyloučení Švachuly a Liškutina krajské organizaci, která to potvrdila a návrh přednese celostátnímu předsednictvu. „Zároveň jsme je vyzvali, aby složili mandát. Musí to ale udělat oni sami," uvedl Vokřál. Podle něj hnutí ctí presumpci neviny, a očistí-li oba své jméno, není vyloučen opětovný vstup do ANO.

„Nyní to ale hnutí ANO poškozuje, a proto jsme se rozhodli, jak jsme se rozhodli," dodal Vokřál. „Myslím, že je to jasný signál a jasný krok k tomu, abychom se distancovali od jakéhokoliv jednání, které je v rozporu se zákonem. Hnutí bylo založeno jako protikorupční a nehodláme na tom nic měnit," zdůraznila Malá.

Kvůli kauze hrozí rozpad koalice ODS, KDU-ČSL a ANO v Brně-středu. Dnes o ní jednají zástupci koalice. „Máme zájem udržet tuto koalici při životě. Uvědomujeme si složitost situace. Vyjednávací tým si poslechne představy ostatních koaličních partnerů. Jsme si vědomí toho, že může dojít k požadavkům na změnu kompetencí, což by bylo v této situaci pochopitelné," dodal Vokřál.

Dvořák skončil údajně z osobních důvodů

Ve funkci skončil také brněnský předseda ANO Pavel Dvořák. „Rezignoval z osobních důvodů, je ve složité rodinné situaci. Situaci kolem něj a mediální tlak vyhodnotil tak, že v pozici skončí. Pověřená vedením organizace bude místopředsedkyně Karin Karasová," uvedla Malá.

Dvořák byl blízkým Švachulovým spolupracovníkem, oba jsou zastupitelé v Brně-středu. Podle některých médií byl Dvořák v kontaktu s orgány činnými v trestním řízení a poskytl jim součinnost.

Policie provedla zátah na radnici Brno-střed od čtvrtka do soboty. Devět lidí obvinila z účasti na organizované zločinecké skupině, sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pět lidí je ve vazbě, kromě Liškutina a Švachuly jsou to podnikatelé ve stavebnictví a realitách Petr Kalášek, Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka. Další čtyři budou stíhaní na svobodě, dva z nich spolupracují.

Autoři | Foto ANO

Štítky pavel dořák, Jiří Švachula, ano, brno, razie, Brno-střed, ANO 2011, Pavel Dvořák, Petr Vokřál, Taťána Malá, Ivanovice, koalice, Tomáš Kratochvíl, ODS

Šéf brněnské buňky ANO Dvořák rezignoval. Hnutí chce vyloučit obžalovaného Švachulu i Liškutina  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.