Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak hodnotí politici první měsíce fungování nové koalice?

Od komunálních voleb a sestavení nové koalice, která nyní vládne Brnu, uběhlo již několik měsíců. Redakce Drbny oslovila lídry všech politických stran, které zasedly do zastupitelských křesel. Jak hodnotí politici první měsíce fungování koalice a co je nejvíce překvapilo?

Otázka pro lídry politických stran brněnského zastupitelstva: Jak hodnotíte po prvních měsících práci a fungování koalice? Co vás za první měsíce funkčního období nejvíce překvapilo?


Markéta Vaňková (ODS)

Překvapilo mne, že mám ještě méně času na rodinu, než jsem čekala. Co mne ale nepřekvapilo, je fakt, že naše koalice funguje. Je zřejmé, že chceme hledat způsoby, jak věci řešit, ne důvody, proč to nejde. Za nejdůležitější považuji posun v přípravě územního plánu, zásadního dokumentu pro rozvoj Brna, na který naši předchůdci jaksi „pozapomněli“.

S Kanceláří architekta města Brna jsme nachystali harmonogram, v němž nechybí ani veřejná projednávání, aby bylo možné zapracovat připomínky Brňanů, a věřím, že  plán v daném termínu, kterým je rok 2022, dokončíme. Našim voličům jsme také slíbili změnu systému rezidentního parkování. My na tom opravdu „makali“, i když zděděných problémů nebylo málo.

Celý balíček změn týkající se dopravy představíme již brzy, naostro se nový systém spustí nejpozději v polovině roku. Osobně mne těší, že jsme našli prostředky pro pomoc lidí s handicapem, ať už zdravotním nebo sociálním. A že se díky tomu budou například senioři moci v Brně cítit bezpečněji.


Petr Hladík (KDU-ČSL)

V rámci nové koalice máme za sebou prvních 100 dní. Některé věci se nám již podařilo dotáhnout do konce, jiné máme výrazně rozpracované. Konkrétně se již podařilo prosadit vznik koordinátora dopravních staveb. O to jsme v minulé koalici dlouhodobě usilovali, ale vždy to bylo smeteno pod stůl, proto to považuji za výraznou zásluhu nové koalice.

Výrazně se změnil přístup města v boji proti suchu. Na tento rok se podařilo vyčlenit 20 milionů korun pro opatření na zachycování a uchovávání dešťové vody. V červnu vypíšeme dotační tituly na pořízení nádrží na vodu a na zelené střechy. Intenzivně také připravujeme novou výsadbu stromů a keřů.

Podařilo se naplánovat rozšíření přípravy bezlepkových, bezlaktózových a diabetických jídel i do mateřských škol. Jsem také rád, že v některých městských částech se zavedlo celotýdenní fungování pečovatelské služby. Je toho ale mnohem víc. Z nové koalice mám zatím dobrý pocit. Je mladá a plná energie a odhodlání pracovat pro Brno.


Petr Vokřál (ANO)

Nová koalice se zviditelnila hlavně navýšením počtu členů v představenstvech a dozorčích radách městských firem. Nervózní jsem také z toho, že zatím nikdo z nového vedení nezačal jednat o financování velkých projektů, které jsme připravili.

Jako první, co jsem před čtyřmi lety udělal, a to nebyl Andrej Babiš premiérem, bylo, že jsem jel komunikovat s ministry jiných politických stran o financování například Janáčkova kulturního centra nebo vyjednávat finanční podporu pro sport.

Nemyslím si, že by město mělo táhnout tak velké a finančně náročné projekty samo. Pokud bude nové vedení přešlapovat, je to špatně. Město potřebuje zdroje z centrální úrovně.

Nešťastný je i způsob, jak chce nové vedení řešit spor s podnikatelem Liborem Procházkou. Místo osobního jednání s ním to řeší soudy a velmi kontroverzním postupem, kdy dala radnice na pokyn odstranit zátarasy u Procházkova parkoviště. Jednak jde o plýtvání peněz z městské kasy (zábrany byly za pár hodin zpět), ale hlavně takovými činy radnice ukazuje, že pro ni zákony a soudní rozhodnutí neplatí.


Ivan Fencl (SPD)

Na hodnocení práce koalice je zatím brzy, jsme teprve na začátku čtyřletého funkčního období. Zatím proběhla pouze tři jednání Zastupitelstva města Brna a při nich ještě nedošlo na zásadní lámání chleba v případě schvalování nějakého kontroverzního programového bodu. Možná k tomu ani nedojde, protože koalice tvořená ODS, KDÚ-ČSL, Českou pirátskou stranou (ČPS) a ČSSD, disponuje v zastupitelstvu pohodlnou většinou, SPD je v opozici.

Oceňujeme, že jsme dostali od lídra koalice nabídku k účasti ve všech komisích a ve výborech zřizovaných Radou a Zastupitelstvem, a taky několik míst v dozorčích radách městských společností. Všechny nabízené posty jsme obsadili našimi zastupiteli, a také členy a příznivci našeho hnutí, kteří mají jednak potřebné odborné zkušenosti a současně se angažovali ve volební kampani loni v létě. V kontrolní komisi SPD získalo funkci místopředsedy.

Věřím, že naše účast v zastupitelstvu a v odborných komisích přispěje k lepšímu chodu města a ke spokojenému životu Brňanů


Tomáš Koláčný (Piráti)

 

První měsíce fungování koalice ukazují, že jako Piráti jsme schopni pokračovat v již započatých projektech, jako je například participativní rozpočet, rozvoj elektronického portálu Brno iD, či větší otevřenost a transparentnost města a v rámci koalice dokážeme prosazovat naše priority a pirátský program, kvůli kterému nám voliči dali své hlasy. Koalice jako celek podle mě funguje dobře, musím ocenit, že efektivně a týmově spolupracujeme na řešení problémů města. Za Piráty můžu říct, že pracujeme tak, aby bylo Brno na špici.

Nevím, jestli se dá říct, že mě něco vyloženě překvapilo. Piráti jsou známí svou otevřeností, takže mě rozhodně nepřekvapí, když mě někdo napřímo osloví se svým problémem a požádá o pomoc při řešení. Mile mě překvapuje rostoucí zájem veřejnosti o komunální politiku, jsem rád, že se občané zajímají o dění ve městě a mají zájem rozhodovat v rámci projektu Dáme na vás, kam půjde v letošním roce 35 milionů korun z rozpočtu města.


Oliver Pospíšil (ČSSD) možnost prostoru v Politické koridě nevyužil.

Foto MMB

Štítky politická korida, politici, zastupitelstvo, koalice, Brno, politická strana, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ODS, projekt, Česká pirátská strana, Svoboda a přímá demokracie, Markéta Vaňková, Libor Procházka

POLITICKÁ KORIDA: Jak hodnotí politici první měsíce fungování nové koalice?  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.