Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bývalý hejtman Michal Hašek se vrací do politiky. Hamáček ho navrhl do legislativní rady vlády

Bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se možná může těšit na novou politickou funkci. Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček ho navrhl coby nového člena Legislativní rady vlády. V orgánu, který pro vládu posuzuje návrhy zákonů, má nahradit advokáta Tomáše Nevečeřala. S informací přišel jak první Deník N.

Redakce Týdeníku Respekt má k dispozici předkládací zprávu, která zdůvodňuje Haškovu nominaci jeho právními a legislativními zkušenostmi „Měl by být posilou Legislativní rady vlády v oblasti práva veřejného, zejména práva správního a ústavního,“ píše se ve zprávě.

Haška přitom nenominoval předseda Legislativní rady vlády a ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, ale ministr vnitra Jan Hamáček. „Je předsedou legislativní rady ministerstva zemědělství a má zkušenosti z regionální samosprávy,“ vysvětlil Hamáček Deníku N. Haškovu nominaci ještě musí posvětit vláda.

Nominace si vážím, považuji se za kompetentního

Sám Michal Hašek se považuje pro novou funkci za kompetentního. Navíc dodal, že si nominace velmi váží. „Legislativě se věnuji i profesně. Nominace od vicepremiéra Jana Hamáčka si vážím,“ napsal Respektu.

Po odchodu z politiky nastoupil do advokátní kanceláře

Bývalý jihomoravský hejtman skončil v krajském úřadu po prohraných volbách v roce 2016. Zhruba týden poté nastoupil do Advokátní kanceláře Jansta, Kostka jako advokátní koncipient. Pracoval tam už v minulosti.

Doktorát ze šestitisícového městečka na Slovensku

Hašek je vystudovaný právník. Jeho akademická minulost se však neobešla bez kontroverze. Hašek získal titul doktora práv v roce 2011. Nešlo přitom o žádnou věhlasnou a v oboru váženou univerzitu. Doktorát obhájil na kontroverzní slovenské fakultě v šestitisícovém slovenském Sládkovičovu.

Tu vedl jako děkan slovenský poslanec Mojmír Mamojka (SMER), který byl zároveň konzultantem Haškovy práce. Na Fakultu práv Janka Jesenského Vysoké školy ve Sládkovičovu si přitom v minulosti často stěžovali zástupci českých i slovenských právnických fakult. Titul magistra získal Hašek na brněnských právech. 

Foto Facebook / Michal Hašek | Zdroj Respekt, Deník N

Štítky Michal Hašek, hejtman, Legislativní rada vlády, vláda, Jan Hamáček, rada, ČSSD, právo, Deník N, Respekt, Jan Kněžínek

Bývalý hejtman Michal Hašek se vrací do politiky. Hamáček ho navrhl do legislativní rady vlády  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.