Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koalice v Černovicích končí, ANO vypovědělo smlouvu a připravuje novou koalici

V městské části Brno-Černovice končí po několika týdnech koalice ČSSD, ANO, Černovických patriotů a ODS, která obešla vítěze voleb Společně pro Černovice. Koaliční smlouvu vypovědělo hnutí ANO. Změny ve vedení radnice má potvrdit čtvrteční zastupitelstvo. Jako starosta by tak měl skončit Pavel Blažík z ČSSD a novým by se měl stát lídr Společně pro Černovice Ladislav Kotík, uvedli v tiskové zprávě zástupci plánované koalice. V ní spolu s vítězem voleb zasedne ANO a KDU-ČSL. Právě vítěz voleb navrhne odvolání vedení radnice.

Dosavadní koalice měla těsnou většinu 12 hlasů z 21. Hnutí Společně pro Černovice získalo ve volbách víc než 31 procent hlasů, druzí sociální demokraté měli podporu o polovinu menší. Nová koalice disponuje také 12 mandáty, vítěz jich má sedm, ANO tři a lidovci dva.

Za koncem nynější koalice jsou především spory mezi ANO a ostatními partnery při tvorbě rozpočtu. Ukázaly se zásadní rozpory v prioritách. „Rozpočtu chybí smysluplné investice. Například projekt stavby černovického centra, který jsem spoluiniciovala, je zmíněn pouze okrajově. Na problémy jsme ale narazili i kolem Pískovny Černovice, kde se prohlubují střety zájmů. Od nové spolupráce si slibuji nejen vyřešení zmíněných problémů, ale i lepší mezilidské vztahy," popsala hlavní důvody odstoupení od smlouvy Šárka Korkešová (ANO).

Podle zástupce lidovců Jiřího Hasoně je mezi budoucími partnery programová shoda. „Chceme se soustředit na zlepšení bytové politiky, více otevřít radnici občanům a zaměřit se na rozvoj celé městské části včetně míst, na která se zatím dost zapomínalo," uvedl Hasoň.

Podle pravděpodobného nového starosty Kotíka nemělo dosavadní vedení radnice žádnou vizi. „Chceme Černovice nasměrovat k dynamičtějšímu rozvoji," uvedl Kotík.

Autoři | Foto MČ Černovice /Facebook

Štítky Černovice, brno, koalice, rozpad, vznik, hnutí ano, ANO 2011, volby, radnice, ČSSD, Ladislav Kotík, Pavel Blažík, ODS, KDU-ČSL

Koalice v Černovicích končí, ANO vypovědělo smlouvu a připravuje novou koalici  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.