Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Podepsáno. V Brně vznikla nová koalice, novou primátorkou bude Markéta Vaňková

Zástupci ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Pirátů podepsali dnes v Brně koaliční smlouvu. Koalice má 33 mandátů z 55. Primátorkou bude jednička ODS a advokátka Markéta Vaňková, která nahradí v čele radnice Petra Vokřála (ANO). Vítěz voleb hnutí ANO skončí v opozici s SPD. Vaňková předpokládá, že ustavující zastupitelstvo bude 20. listopadu, svolat ho musí právě dosluhující primátor Vokřál.

Koordinace staveb, rezidentní parkování, hala pro Kometu a boj se suchem

Vaňková novinářům řekla, že koalice chce jako první krok vytvořit pozici koordinátora oprav a uzavírek. V Brně jsou totiž kvůli opravám často dopravní problémy a kolony. Koalice také zamýšlí úpravu systému rezidentního parkování. V historickém jádru Brna začalo platit od září, strany ho v této podobě kritizovaly a snažily se i odložit jeho druhou vlnu, která začala od listopadu v dalších ulicích na sever od historického jádra.

Za prioritu Vaňková označila stavbu multifunkční haly pro hokejovou Kometu Brno. Nové vedení se chce i víc zaměřit na boj se suchem.

Na ODS připadnou čtyři radní

V jedenáctičlenné radě bude mít ODS čtyři zástupce. Kromě Vaňkové bude náměstkem Robert Kerndl, radními David Grund a Petr Kratochvíl. ODS bude spravovat investice, dopravu, sociální služby, marketing a cestovní ruch. Uvolněnou, tedy placenou zastupitelkou pro cestovní ruch bude Kristýna Švarcová (ODS). Uvolněnou předsedkyní finančního výboru by se měla stát Andrea Pazderová z ODS.

Lidovci si ponechají svoje rezorty

Tři místa v radě bude mít KDU-ČSL. Prvním náměstkem zůstane Petr Hladík, radními budou Jaroslav Suchý a Filip Chvátal. Lidovci se budou starat o zdravotnictví, školství, sport, územní plánování a životní prostředí.

V radě budou také tři Piráti. Náměstkem se stane předseda brněnské organizace strany Tomáš Koláčný, doplnit by ho měli Markéta Gregorová a Róbert Čuma. Gregorová se v minulosti nijak netajila rozhořčením nad okolnostmi vzniku nové koalice a ve vnitrostranickém hlasování hlasovala proti koalici. Podle lídra Pirátů Tomáše Koláčného je však Gregorová se samotným obsahem koaliční smlouvy spokojená.

Pod Piráty bude spadat oblast majetku, kultury, participace veřejnosti, informačních technologií, strategie a analýzy dat. Uvolněným zastupitelem pro informační technologie bude Ondřej Kotas.

Za ČSSD bude jediným radním náměstek Oliver Pospíšil. Starat se bude o bydlení a správu majetku.

Nešlo o žádný megapodraz, míní Vaňková

Koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD nahradí dosavadní vedení složené z hnutí ANO, Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09.Žít Brno, SZ a TOP 09 už se do zastupitelstva nedostaly.

Vítězné ANO se původně po volbách domluvilo na koalici s ODS, s níž mělo většinu v zastupitelstvu, ale přibralo ještě KDU-ČSL a ČSSD.

Přestože zástupci stran oznámili tuto koalici vedenou ANO na tiskové konferenci, další den nastal zvrat a na koalici se domluvili zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD, čímž vítězné ANO vyšachovali, to tedy skončí v opozici.

Vaňková dnes uvedla, že to nepovažuje za megapodraz. Tímto slovem obrat v Brně označil premiér a předseda ANO Andrej Babiš.

ODS Vokřála neobešla, prohlásila Vaňková

Podle Vaňkové ODS jednala s ANO a nebyla iniciátorem vzniku nové koalice. „Došlo k neformálnímu jednání, které jsem nevyvolala já ani nikdo z ODS. Ukázalo se, že existuje jiná varianta a dospěli jsme k tomu, že tato platforma je pro nás lepší," řekla Vaňková. Podle ní vše domluvili vyjednavači stran, nikoli kmotři ani zákulisní hráči, jak se dříve objevilo v médiích. Nová koalice chce hnutí ANO nabídnout funkci předsedy kontrolního výboru. Koalice chce s opozicí spolupracovat.

ANO má 18 mandátů, ODS 14, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři mandáty. V zastupitelstvu je 55 lidí.

Foto Eliška Hypšmanová | Zdroj s využitím ČTK

Štítky koalice, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, Piráti, Markéta Vaňková, ANO 2011, Brno, Česká pirátská strana, Petr Vokřál, Svoboda a přímá demokracie

VIDEO: Podepsáno. V Brně vznikla nová koalice, novou primátorkou bude Markéta Vaňková  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.