Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Koalice v Brně ještě není stoprocentně jistá. Rozhodnou o ní Piráti vnitrostranickým hlasováním

Brněnské povolební politické kotrmelce ještě nemusí mít konce. Poté, co ODS obešla vítěze voleb ANO a dohodla koalici s KDU-ČSL, ČSSD a Piráty, brání koaličnímu podpisu pouze poslední krůček - potvrzení koalice v pirátském vnitrostranickém hlasování.

Samotnému procesu schvalování předchází u Pirátů veřejná debata na Pirátském fóru. Ta měla trvat tři dny a poté mělo po dobu dvou dnů probíhat schvalování. Pirátská diskuze měla původně skončit 23. října, Piráti však schvalovací proces rozjeli až v pátek 26. října, což odloží plánovaný podpis koaliční smlouvy (v případě schválení) z původního termínu 31. října na listopad.

Koalice nemá u všech Pirátů podporu

Brněnská ODS je napojena na kmotry, říká analýza Pirátů

Piráti si nechali ještě před debatou zpracovat analýzu na každého koaličního partnera. Analýza měla upozornit na případné kontroverzní propojení politických zástupců ostatních stran s byznysem.

Dlouhodobě skloňovaným jménem bje možná budoucí primátorka Markéta Vaňková a její bývalá činnost ve vymahačských firmách s vlastnickou strukturou ukrytou v daňových rájích. Vaňková působení ve vymahačských firmách nepopřela, odmítla však spojení s jakýmkoliv pochybným jednáním.

Dalším žhavým tématem pirátské analýzy je propojení strany s tzv. politickými kmotry. Ve zprávě stojí doslovně: „Pokud v jiných regionech proběhla nějaká obroda ODS a odchod kmotrů, v Brně se nic takového nestalo. Stranu stále ovládají lidé, kteří z města posledních 20 let vyváděli veřejné peníze.“

Koalice je špinavá, špína ulpí i na nás, míní Sobocik

Právě to napojení na kmotry je důvodem, proč bude proti koalici hlasovat Pirát Jakub Sobocik. „V podstatě tam budeme sedět s lidmi, kteří v minulosti vysávali veřejné prostředky ať už kumulováním funkcí, zadáváním veřejných zakázek známým, čachrováním s pozemky apod," uvedla na fóru Sobocik. „Ta koalice bude špinavá a ta špína ulpí i na nás. Je to asi stejně morální jako obchodovat se Saudy, kteří rozřezávají novináře na kousíčky," dodal Sobocik.

Některým členům se Pirátů příčí hlavně způsob, jakým byla nová koalice "upečena". Důrazné námitky má například dvojka kandidátky Markéta Gregorová. „Nelíbil se mi způsob, jakým začala být na stole. Něco to říká o způsobech, na které jsou účastníci zvyklí. Také jsem se mnoho informací, které se mi nezamlouvaly, začínala dozvídat až těsně před volbami či po nich. Nic nelegálního, samozřejmě, ale vypovídajícího o morálním kompasu lidí - a já ho mám prostě dost drasticky jiný," uvedla na fóru Gregorová.

Gregorová bude nakonec podla vlastních slov hlasovat proti koalici. Na druhou stranu pokud bude pirátská účast v koalici schválena, stane se Gregorová novou radní pro kulturu. „Původně jsem se místa radní vzdala. Když se však vyjednalo další místo v radě a přesunula se tedy i trochu moc v rámci koalice, připadalo již i mně až příliš nekonstruktivní a především jako zrada, kdybych to odmítla. Jedná se i pro mě o nejožehavější rozpor, vnitřně stále nedořešený," dodala Gregorová.

Musíme si pohlídat městské firmy, říká Koláčný

Samotný lídr Pirátů v Brně Tomáš Koláčný prosazuje vstup do koalice. Navázání na kmotry, o kterých mluví pirátská analýza, za zásadní problém nepovažuje. „Na úrovni města nebude až takový problém s uhlídáním -> všechny kontroverzní kroky podléhají veřejnému projednání zastupitelstva, jsou mediálně sledované a ututlat se tam nic moc nedá," prohlásil Koláčný.

„Skutečné riziko není na městě, ale ve firmách, zejména v BKOMu (Brněnské komunikace, pozn. red.), BVV (Brněnské veletrhy, pozn. red.) a Teplárnách. Tydle firmy vlastní majetek v hodnotě desítek miliard, mají obrovský obrat, vlastní hromadu pozemků (zejména v rozvojových lokalitách) a i historicky se ukázalo, že je to mnohem méně průhledné a mnohem hůře kontrolovatelné místo. To ale platí v případě jakékoli koalice. Naprosto zásadní tedy v jakékoli koalici pro nás bude vybrat kompetentní a důvěryhodné nominanty právě do firem," dodal Koláčný.

ČTĚTE TAKÉ: Brněnská koaliční smlouva - jak si strany rozdělily různé resorty?

Piráti žádají transparentní hospodaření města

V plánované koalici připadla Pirátům oblast majetku, kultury a participace veřejnosti. Piráti chtějí zavést otevřená výběrová řízení u zakázek do šesti milionů a také transparentní hospodaření města. Zaměří se také na zlepšení informačních technologií. V případě vstupu do koalice se Tomáš Koláčný stane náměstkem primátora.

Vítěz voleb ANO získalo v pětapadesátičleném zastupitelstvu 18 zastupitelů, ODS 14, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Foto Události Brno

Štítky koalice, Piráti, hlasování, Česká pirátská strana, Brno, ODS, volby, ČSSD, ANO 2011, KDU-ČSL, Markéta Gregorová, Tomáš Koláčný

Koalice v Brně ještě není stoprocentně jistá. Rozhodnou o ní Piráti vnitrostranickým hlasováním  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.