Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Koalice v Brně dnes představila koaliční smlouvu, podepsat se má o víkendu

Koalice v Brně složená z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD dnes představila koaliční smlouvu. Podepsat by ji měla po víkendu. Smlouva obsahuje rozdělení gescí, jména radních ale strany zatím nezveřejnily. ODS bude mít čtyři radní oproti původně zamýšleným pěti, KDU-ČSL bude mít tři radní stejně jako Piráti, kteří měli mít dva. Posledního radního bude mít ČSSD. Primátorkou by měla být jednička ODS Markéta Vaňková.

ODS bude mít na starosti dopravu, investice, sociální péči, marketing a zahraniční vztahy. KDU-ČSL se bude starat o oblast školství a sportu, zdravotnictví, životního prostředí a územního plánování. Pirátům připadla oblast majetku, kultury a participace veřejnosti a na ČSSD připadne bytová politika.

Všechny strany mají náměstka

Prvním náměstkem zůstane Petr Hladík (KDU-ČSL), dalšími náměstky budou Tomáš Koláčný (Piráti), Oliver Pospíšil (ČSSD) a také někdo z ODS, jméno ale zatím nepadlo. Přestože podle původních informací měla koalice představit i nominace na radní, jména dnes nezveřejnila. "Personální otázky nebudeme sdělovat. Musíme je dořešit," uvedla Vaňková.

Změna v rezidentním parkování

Podle ní je součástí koaliční smlouvy programové prohlášení budoucí rady. Každá strana má své priority. Všechny se shodují na nutnosti změnit systém rezidentního parkování, který nepovažují za dobře připravený. ODS chce v dopravě zřídit koordinátora oprav a uzavírek a lépe nastavit kritéria pro výběrová řízení, aby se kladl důraz nejen na cenu, ale také na kvalitu a termín dokončení.

Lidovci chtějí pokračovat v podpoře sportu

KDU-ČSL chce pokračovat ve sportovních projektech, například ve výstavbě cyklistického oválu, multifunkční haly pro hokejovou Kometu, ale také bazénu za Lužánkami. Lidovci chtějí mít do konce roku 2022 nový územní plán, v oblasti životního prostředí chtějí lidem nabídnout dotace na zachytávání dešťové vody a chtějí bojovat i se suchem.

Piráti žádají transparentní hospodaření města

Piráti chtějí otevřená výběrová řízení u zakázek do šesti milionů a také transparentní hospodaření města. Zaměří se také na zlepšení informačních technologií. ČSSD chce podporovat výstavbu bytů ze strany investorů i města. Chce podporovat družstevní bydlení, bydlení pro mladé rodiny i pro seniory. Dále chce mít transparentnější proces přidělování městských bytů. "Ve smlouvě je také poplatek za komunální odpad pro seniory nad 70 let zdarma," řekl lídr ČSSD Oliver Pospíšil.

Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO, které už mělo dojednanou koalici s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. ODS se ale potom domluvila na koalici s lidovci, Piráty a sociálními demokraty a ANO skončilo v opozici s SPD. Dalo sice nabídku Pirátům a ČSSD na účast v radě s lepšími podmínkami než v koalici vedené ODS, ale obě strany o tom neuvažují.

ANO má v zastupitelstvu 18 mandátů z celkových 55, ODS má 14 zastupitelů, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Autoři | Foto repro foto ČT

Štítky koalice, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, Piráti, Česká pirátská strana, Brno, koaliční smlouva, Markéta Vaňková, ANO 2011, Oliver Pospíšil

Koalice v Brně dnes představila koaliční smlouvu, podepsat se má o víkendu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.