Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Vítězové z ANO v Brně jednají s ODS a lidovci. Ke spolupráci přizvali i Piráty a ČSSD

Piráti se v Brně sešli s vítězným hnutím ANO, které chce na magistrátu sestavit širší koalici. Většinu mezi 55 zastupiteli má přitom s ODS, se kterou ANO jednalo jako s první. O víkendu už oslovilo ke spolupráci i KDU-ČSL s ČSSD a dnes také Piráty. Pirátům by případná pětikoalice nevadila, bude se ale dál jednat o shodách v programu. Zatím tak není jasné, zda zůstane jen ANO s ODS, nebo bude širší koalice s některým ze tří možných partnerů nebo se všemi. V zastupitelstvu je ještě SPD, s ním ale ANO odmítá jednat.

Primátor Brna a lídr ANO Petr Vokřál řekl, že ANO chce nabídnout stranám možnost odpracovat potřebné věci pro město. Navíc čím více stran bude v koalici, tím méně jich bude podle Vokřála v opozici, aby brzdily práci vedení města. Pokud by vznikla pětikoalice, v opozici by byla jen SPD. Podle Vokřála ale zatím není jasné, kdo se k ANO a ODS přidá, bude se o tom dál jednat.

Koalice ano, rada ne

Lídr Pirátů a dosavadní radní Brna Tomáš Koláčný ČTK řekl, že ANO Pirátům nejprve nabídlo možnost spolupráce, avšak bez účasti v radě. „To jsme odmítli. Proto jsme se bavili o tom, zda by pro nás bylo zajímavé jít do nějaké širší koalice. To jsme nevyloučili, ale bude záležet na programové shodě," řekl Koláčný.

Snaha najít shodu v rezidentním parkování

Podle něj tedy nebylo nic přislíbeno ani odmítnuto a ANO dnes bude jednat s dalšími partnery o případné spolupráci i s Piráty. Podle Koláčného bude zásadní hledat shodu v rezidentním parkování. „ANO zastává jinou pozici než všechny ostatní strany, které stejně jako my říkají, že je potřeba to upravit," řekl Koláčný.

Kromě toho chtějí Piráti prosadit otevřená výběrová řízení na veřejné zakázky do šesti milionů a pokračování v participativním rozpočtu.

Volby v Brně vyhrálo ANO, má 18 mandátů z 55. ODS jich má 14, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Autoři | Foto primátor.brno.cz

Štítky politika, volby, zastupitelstvo, Brno, ANO, KDU-ČSL, PIRÁTI, ČSSD, ODS, SPD, ANO 2011, Česká pirátská strana, koalice, Svoboda a přímá demokracie, Tomáš Koláčný, Petr Vokřál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězové z ANO v Brně jednají s ODS a lidovci. Ke spolupráci přizvali i Piráty a ČSSD  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.