Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prezident Zeman bude k 50. výročí okupace mlčet

Prezident Miloš Zeman na výročí 50 let od od okupace vojsk Varšavské smlouvy veřejně nevystoupí. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček přes Twitter vzkázal, že prezident již všechno důležité řekl v minulosti.

Hlavní vzpomínková akce se bude konat u budovy Českého rozhlasu v Praze. Se svými projevy vystoupí premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). 

Součástí pietního aktu bude odhalení nové pamětní desky na počest lidí, kteří padli u vinohradské budovy Československého rozhlasu při srpnových událostech roku 1968.

Prezident mluvil, když odvaha nebyla levná, napsal Ovčáček

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček sdělil oznámení a nepřednesení projevu již tradičně přes twitter. „Svůj odvážný projev už pan prezident pronesl. Když za počínající normalizace prohlásil, že nesouhlasí s okupací. Za tento postoj byl vyhozen z práce, z Vysoké školy ekonomické. Takový projev vydá za tisíce čistě formálních a neupřímných proslovů, které 21. 8. jistojistě zazní," dodal v dalším tweetu. 

Zeman za to sklidil kritiku napříč politickým spektrem. „Bez ohledu na vaše proruské sympatie jsme oba občané jedné země, která v roce 1968 snila svůj sen o realizaci spravedlivého společenského řádu. Okupace tyto sny zastavila," kritizoval prezidenta předseda TOP09 Jiří Pospíšil. „Je to rozhodnutí, které vypovídá o něm samém," dodal k tomu předseda ODS Petr Fiala.

Miloš Zeman po roce 1968 prohlásil, že nesouhlasí s okupací. Za to byl v roce 1970 vyhozen z Vysoké školy ekonomické i z KSČ, do které vstoupil během Pražského jara.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Miloš Zeman, okupace, projev, mluvčí, vojenská okupace, Jiří Ovčáček, Twitter, Vysoká škola ekonomická v Praze, Varšavská smlouva, ANO 2011, Andrej Babiš, Radek Vondráček, Milan Štěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Zeman bude k 50. výročí okupace mlčet  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.