Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Mějte s naším premiérem trpělivost, on sám je migrant, píše Žít Brno italskému premiérovi

Vedení brněnského hnutí Žít Brno dnes ráno pořádně rozvířilo debaty ve společnosti. Vedení hnutí prohlásilo, že by rádo ragovalo na výzvu italského premiéra a pozvalo do Brna několik desítek migrantů z Afriky zachráněných ve Středozemním moři. Český premiér Andrej Babiš to přitom v nedávné době na půdě EU rázně odmítl a nazval cestou do pekel. Žít Brno posílá italskému premiérovi Giuseppe Contemu také dopis, jehož plné znění si můžete přečíst níže.

"Vážený pane premiére, milý Giuseppe,

prý si chcete promluvit s naším premiérem Andrejem Babišem o tom, že jsme v Evropě na jedné lodi. A že kromě výhod bychom si měli rozdělit i zdolávání migrační vlny.

Mějte prosím s naším premiérem trpělivost, on sám je migrant první generace, a jak asi víte, člověk, který se ocitl v novém prostředí, častěji podléhá pocitu, že mu hrozí nějaké neurčité nebezpečí. Andrej Babiš možná těch pár desítek migrantů považuje za ohrožení vlastní pozice – ale to se pouštíme do nemístné psychologizace, je jistá pravděpodobnost, že to dělá jen z populistických důvodů.

Každopádně vám chceme říct, že kdyby Vaše domluva dopadla úspěšně, klidně si těch pár lidí vezmeme do Brna.

Určitě tady najdou spoustu přátel ze svého kontinentu, kteří pracují v technologických centrech, vyučují a studují na univerzitách, pracují v restauracích, mají rodiny, kamarády, prostě vedou úplně normální život. Lidí z těchto zemích zde máme ostatně stovky již dnes.

Naše město má i zkušené úředníky a pracovníky neziskového sektoru, kteří jsou jim schopni pomoct se startem v novém domově. A taky má primátora, který je sice ze stejného hnutí ANO (nesmějte se prosím, v češtině to znamená „Sì“) jako premiér, ale cizinců se nebojí.

Srdečně zdravíme, a až budete v Brně, určitě dejte vědět! Ukážeme Vám vězení, kde strávil nezapomenutelných osm let života Silvio Pellico. A pokud uznáte za vhodné, rádi se přijedeme osobně podívat i k Vám do Itálie, abychom načerpali vaše zkušenosti s integrací uprchlíků a tady u nás mohli tlumočit, jak situace tam u vás vypadá."

K Itálii se váže i zdravice primátora města Brna pro Meeting Rimini 2016. Meeting Rimini je partnerským festivalem našeho Meetingu Brno, který vznikl z Roku smíření. Primátor do Itálie mimo jiné vzkazoval: „Naším cílem v roce 2015 bylo, aby Rok smíření vytvořil tradici, která pomocí historické reflexe umožní Brňanům mimo jiné lépe nahlédnout aktuální situaci v Evropě. Doufali jsme, že jim pomůže vnímat uprchlickou krizi racionálně a bez zbytečné hysterie. Jako primátor i jako občan Brna jsem byl přesvědčen, že moji spoluobčané přijmou s pochopením a uznáním, že město je připraveno příchod potenciálních uprchlíků koncepčně řešit, a to v úzké spolupráci s centrálními institucemi a bezpečnostními složkami.

Bohužel jsme ovšem i v Brně zaznamenali vzedmutí vlny iracionální nenávisti vůči uprchlíkům i nekonfliktním vyznavačům islámského náboženství. To mne definitivně přesvědčilo, že Rok smíření byl začátkem a že byl, obrazně řečeno, příliš krátký. Že nejen Brňany, ale celý český národ čekají ještě léta smiřování, odpouštění a nalézání vnitřní svobody a důstojnosti, která by se měla projevit respektem ke svobodě a důstojnosti druhých.“

ČTĚTE TAKÉ: Žít Brno chce pozvat do města několik desítek migrantů zachráněných ve Středozemním moři 

ČTĚTE TAKÉ: Sbírání politických bodů, teatrální gesto. Koaliční strany se opřely do Žít Brno. Ovčáček mluví o vlastizradě 
 

Foto Varvara Šatunova

Štítky migranti, Žít Brno, přijetí, desítky, integrace, Středozemní moře, Itálie, dopis, Andrej Babiš, migrant, Brno, Evropská unie, Afrika, Evropa, uprchlík, primátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mějte s naším premiérem trpělivost, on sám je migrant, píše Žít Brno italskému premiérovi  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.