Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sbírání politických bodů, teatrální gesto. Koaliční strany se opřely do Žít Brno. Ovčáček mluví o vlastizradě

Koaliční hnutí Žít Brno navrhuje, aby Brno přijalo několik desítek migrantů z Itálie, pokud se na tom dohodne česká a italská vláda. Novinářům to dnes řeklo vedení hnutí v čele s Bárou Antonovou, Matějem Hollanem a Martinem Freundem. Koaliční partneři ale takový postoj nesdílejí. Považují to za teatrální gesto a předvolební téma, podle nich by měl situaci řešit stát.

ČTĚTE TAKÉ: Žít Brno chce pozvat do města několik desítek migrantů zachráněných ve Středozemním moř 

Zelení: teatrální gesto

„Od Žít Brno je to nerozvážné teatrální gesto, které skutečnou pomoc potřebným jedině zkomplikuje. Pomáhat lidem ohroženým například válkou je potřeba a vláda má v rámci České republiky dostatek kapacit na to, aby účinnou pomoc nabídla. Integraci a pomoc je potřeba poctivě a realisticky připravovat a projednat. To se v případě plánu Žít Brno neděje," řekl primátorův náměstek Martin Ander (SZ).

Primátor: honění politických bodů

Podle primátora Petra Vokřála (ANO) se k situaci musí postavit česká vláda. „Toto předvolební gesto je z mého pohledu naprosto neracionální a velmi nešťastné. Tématu migrace to nepomáhá, ale naopak. Jsem přesvědčený, že v okamžiku, kdy se sjednává schůzka na nejvyšší úrovni, mezi dvěma premiéry, je velice nevhodné vstupovat do toho touto formou, a to říkám i přes svůj velmi liberální postoj k některým věcem. Za této situace se proto od tohoto gesta hnutí Žít Brno jednoznačně distancuji. Považuji za nešťastné, pokud tato gesta Žít Brno, která začala výzvami vládě ohledně ŽUBu, budou v rámci předvolební kampaně pokračovat. Za náš klub bychom každopádně vyčkávali na to, jak dopadnou jednání obou premiérů, a podle jejich výsledku bychom reagovali. Toto považuji za laciný teatrální pokus strhnout na sebe pozornost a na tomto určitě participovat nebudeme" uvedl Vokřál.

Lidovci: město trápí jiné potíže

Podobně mluví i lidovci. „Otázka azylového řízení a migrace je věcí zákona a vlády, ne měst. Když mluvím s lidmi, trápí je průjezdnost města, parkování, drahé bydlení nebo sucho. To jsou problémy, které mají řešit komunální politici," dodal primátorův náměstek Petr Hladík.

TOP09: snaha se zavděčit

Náměstek Jaroslav Kacer (TOP 09) uvedl, že je to věcí mezinárodní úrovně. „Je to předčasné a přijde mi to jako snaha se zavděčit, jako volební téma," řekl.

Ovčáček: pokus o vlastizradu

K prohlášení hnutí Žít Brno měl chuť se vyjádřit i mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček, Na swém twitteru nazval ranní tiskovou konferenci za ohrožení státu a pokus o vlastizradu.

Babiš pomoc Itálii odmítá

ČR dlouhodobě odmítá přerozdělování migrantů mířících do Evropy z islámských zemí. Babiš o víkendu odmítl italskou žádost o pomoc se 450 migranty. Conte ho pozval do Itálie, aby o migraci jednali. Babiš je ochotný s ním mluvit, chce ho přesvědčit o českém stanovisku k migraci. Premiéři hledají společný termín schůzky.


Žít Brno také pošle premiérovi dopis v následujícím znění:

"Vážený pane premiére, milý Giuseppe,

prý si chcete promluvit s naším premiérem Andrejem Babišem o tom, že jsme v Evropě na jedné lodi. A že kromě výhod bychom si měli rozdělit i zdolávání migrační vlny.

Mějte prosím s naším premiérem trpělivost, on sám je migrant první generace, a jak asi víte, člověk, který se ocitl v novém prostředí, častěji podléhá pocitu, že mu hrozí nějaké neurčité nebezpečí. Andrej Babiš možná těch pár desítek migrantů považuje za ohrožení vlastní pozice – ale to se pouštíme do nemístné psychologizace, je jistá pravděpodobnost, že to dělá jen z populistických důvodů.

Každopádně vám chceme říct, že kdyby Vaše domluva dopadla úspěšně, klidně si těch pár lidí vezmeme do Brna.

Určitě tady najdou spoustu přátel ze svého kontinentu, kteří pracují v technologických centrech, vyučují a studují na univerzitách, pracují v restauracích, mají rodiny, kamarády, prostě vedou úplně normální život. Lidí z těchto zemích zde máme ostatně stovky již dnes.

Naše město má i zkušené úředníky a pracovníky neziskového sektoru, kteří jsou jim schopni pomoct se startem v novém domově. A taky má primátora, který je sice ze stejného hnutí ANO (nesmějte se prosím, v češtině to znamená „Sì“) jako premiér, ale cizinců se nebojí.

Srdečně zdravíme, a až budete v Brně, určitě dejte vědět! Ukážeme Vám vězení, kde strávil nezapomenutelných osm let života Silvio Pellico. A pokud uznáte za vhodné, rádi se přijedeme osobně podívat i k Vám do Itálie, abychom načerpali vaše zkušenosti s integrací uprchlíků a tady u nás mohli tlumočit, jak situace tam u vás vypadá."

K Itálii se váže i zdravice primátora města Brna pro Meeting Rimini 2016. Meeting Rimini je partnerským festivalem našeho Meetingu Brno, který vznikl z Roku smíření. Primátor do Itálie mimo jiné vzkazoval: „Naším cílem v roce 2015 bylo, aby Rok smíření vytvořil tradici, která pomocí historické reflexe umožní Brňanům mimo jiné lépe nahlédnout aktuální situaci v Evropě. Doufali jsme, že jim pomůže vnímat uprchlickou krizi racionálně a bez zbytečné hysterie. Jako primátor i jako občan Brna jsem byl přesvědčen, že moji spoluobčané přijmou s pochopením a uznáním, že město je připraveno příchod potenciálních uprchlíků koncepčně řešit, a to v úzké spolupráci s centrálními institucemi a bezpečnostními složkami.

Bohužel jsme ovšem i v Brně zaznamenali vzedmutí vlny iracionální nenávisti vůči uprchlíkům i nekonfliktním vyznavačům islámského náboženství. To mne definitivně přesvědčilo, že Rok smíření byl začátkem a že byl, obrazně řečeno, příliš krátký. Že nejen Brňany, ale celý český národ čekají ještě léta smiřování, odpouštění a nalézání vnitřní svobody a důstojnosti, která by se měla projevit respektem ke svobodě a důstojnosti druhých.“

Štítky koalice, migranti, Žít Brno, přijetí, desítky, integrace, středozemní moře, Itálie, dopis, Andrej Babiš, migrant, Brno, Jiří Ovčáček, vláda, Martin Freund, Matěj Hollan, Barbora Antonová, primátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbírání politických bodů, teatrální gesto. Koaliční strany se opřely do Žít Brno. Ovčáček mluví o vlastizradě  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.