Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak vnímají oslovení brněnští zastupitelé sociální projekt Rapid Re-Housing?

Minulý týden vydal magistrát zprávu o úspěchu sociálního projektu Rapid Re-Housing, který dal příležitost vybraným 50 rodinám v hmotné nouzi žít v městských bytech. Podle města bylo v březnu schváleno prodloužení nájemní smlouvy čtyřicáté rodině, čímž se překonala úspěšnost 80 % v udržení bydlení, kterou si Brno před začátkem projektu stanovilo jako cíl.

A přestože brněnský projekt pro sociální začleňování sbíral úspěchy i v zahraničí, z řad obyvatel a některých zastupitelských lavic zněla hlasitá kritika. Jak tedy hodnotí projekt oslovení městští zastupitelé?

Drbna rozeslala dotazy vybraným zástupcům všech politických stran v Zastupitelstvu města Brna. 


Otázka: Jaký máte názor na projekt Rapid Re-Housing, potažmo jaký názor má vaše strana? A chtěl byste něco vyzdvihnout, či naopak by se mohl podle Vás projekt v něčem změnit?

Petr Vokřál - primátor a zastupitel za hnutí ANO

Brno se díky projektu Rapid Re-Housing stalo v rámci České republiky naprostým průkopníkem sociálního začleňování a já jsem na to velmi hrdý. Dosavadní výsledky projektu, jehož úspěšnost už nyní překročila hranici 80 %, předčily všechna očekávání. Na zapojené rodiny byly přitom kladeny přísné podmínky – po roce bydlení nesměly mít na nájemném žádné dluhy, v průběhu celého roku musely dbát na dodržování nájemní smlouvy a v neposlední řadě intenzivně spolupracovat se sociálními pracovníky. Věřím, že tak jako jsme se my při tvorbě Rapid Re-Housingu inspirovali řadou podobných iniciativ, úspěšně probíhajících po celém světě, budou nyní Brno a jeho pozitivní zkušenosti zdrojem inspirace pro další tuzemská i zahraniční města.


Petr Hladík - náměstek primátora a zastupitel za KDU-ČSL

Projektem prozatím úspěšně prochází většina vybraných pronajímatelů. Dokážeme lidem z ulic a z ubytoven nabídnout takové prostředí, kterého si váží a na které si jsou sami schopni ušetřit. Osobně to ale považuji jen za první krok. Pokud má být projekt opravdu úspěšný, musíme se posunout ještě dále. Je potřebné, aby si pronajímatelé našli takovou práci, ze které dokážou nějaké peníze ušetřit, aby nežili ze dne na den. Je důležité, aby jejich děti chodily do škol a aby brněnské ulice byly pro nás všechny bezpečnější. Nyní je tedy nutné zaměřit se na zaměstnanost potřebných, školní docházku jejich dětí a na snižování kriminality. Je potřeba, aby lidé, kteří se dostali z toho nejhoršího, teď dokázali směřovat k tomu, aby byli co nejméně závislí na veřejných penězích.


Tomáš Koláčný - zasupitel za Žít Brno/Piráti

Projekt rapid rehousing prokázal, že v Brně nadále nemusí pro rodiny s dětmi existovat ubytovny a byznys s chudobou jako takový. Piráti si cení skutečnosti, že součástí projektu je rozsáhlá kontrolní studie, která městu poskytne data o tom, jak bydlení ovlivňuje kvalitu života rodin i v socioekonomických důsledcích. Výsledky zmíněné studie budou známy během několika týdnů po skončení projektu. Nicméně už fakt, že úspěšnost projektu co do udržení bydlení bude zcela jistě vyšší, než světový průměr 80 procent, považujeme za úspěch a za významnou hodnotu jak pro rodiny, tak pro brněnskou společnost. Pokud analýza nákladů a přínosů (CBA) prokáže ekonomickou udržitelnost projektu, dalším krokem by podle Pirátů mělo být rozšíření tohoto přístupu k sociálnímu bydlení způsobem, který by zcela ukončil bytovou nouzi rodin s dětmi v Brně, což je sice ambiciozní cíl, ale je v silách města jej dosáhnout. 


Martin Říha - zastupitel za KSČM

Již několikrát jsme se vyjadřovali, že nepovažujeme za úspěch, když se jen několik málo rodin se dostane z tíživé situace ven. Těch rodin je daleko větší množství a my chceme pomoci všem. Zatím se zde pomocí těchto programů dělají pracovní místa pro asistenty a neziskové organizace.

Program je také na omezené časové období! Co bude potom? Kde vezme město prostředky na tyto programy bez pomoci státu, když zřejmě v brzké době dojde k poklesu příjmů města? Dělat si dobrou pověst na veřejnosti či reklamu na chudobě spoluobčanů je pro nás nepřijatelné. My na rozdíl od koalice chceme pomoci všem ohroženým bez "losování" a podivných výběrů. Co má opravdu město dělat, to nedělá!

Potřebujeme nové sociální byty a fungující opravdovou asistenční pomoc pro tuto skupinu občanů. Potřebují opravdovou pomoc, ne tu hranou! Neřeší se dostatečně konflikty v místech kde k nim dochází. Na petice od občanů odpovídají úředníci, že se nic neprokázalo. Přitom stačí vystrčit hlavu z kanceláří magistrátu a zajít třeba do oblasti Starého Brna. V této oblasti přibylo vandalství v nevídaném množství. Odstraňováním škod na majetku soukromých vlastníků nemovitostí a obce se nikdo nezabývá. A výjezdy představitelů či zástupců magistrátu do oblastí, kam byly tito lidé přestěhováni, jsou minimální.

Barvením palčivých sociálních záležitostí na růžovo jejich vyřešení nepomáhá! Dluhy na nájemném také jsou, což se řešilo a nelze to popřít. Opakujeme my chceme pomáhat, ale s jasnými pravidly. Chceme tvořit nová pracovní místa v městských společnostech jako je Veřejná zeleň, Brněnské komunikace a pod. pro tyto spoluobčany. 

Co říci závěrem? Jsme rádi že aspoň části občanům se podařilo pomoci. Sluší se říci, že komunistům bylo vyčítáno sociální inženýrství. Přitom to, co předvádí současná koalice s "bajkami" o skvělém projektu, není nic jiného! Proč se nezeptají na názory občanů, kteří zažívají tento "úspěch" na vlastní kůži a zažívají ho z druhé strany popisovaného problému? Asi by je jejich názor hodně překvapil.


Dotaz byl zaslán i následujícím zastupitelům:

Matěj Hollan (Žít Brno)

Martin Ander (SZ)

Roman Onderka (ČSSD)

Libor Šťástka ( ODS )

Jaroslav Kacer ( TOP 09)

Ani jeden z nich však na dotaz neodpověděl. 

Foto pixabay.com

Štítky Rapid Re-Housing, Politická korida, zastupitelé, projekt, rodina, Brno, bydlení, Zastupitelstvo města Brna, Žít Brno, Petr Vokřál, ANO 2011, Roman Onderka, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak vnímají oslovení brněnští zastupitelé sociální projekt Rapid Re-Housing?  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.