Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zemřel břeclavský senátor Jan Hajda, vinař tělem i duší

Ve věku 68 let zemřel dnes senátor za obvod číslo 56 Břeclav Jan Hajda (ČSSD). Potvrdili to jihomoravská předsedkyně ČSSD Naděžda Křemečková i předseda břeclavské organizace strany Jaroslav Válka. Hajdovi letos končilo šestileté volební období v horní parlamentní komoře. Jejím členem byl od roku 2006.

Doplňovací volby se v břeclavském obvodu konat nebudou. Podle volebního zákona se totiž doplňovací volby nekonají v posledním roce před uplynutím volebního období senátora. Uskuteční se tedy až řádné volby na podzim.

Podle Křemečkové Hajda zemřel dnes okolo 4:30. Podle Války bojoval s nemocí. ČTK to prostřednictvím mluvčí Senátu Evy Davidové potvrdil i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Dnes ráno jsem obdržel zprávu od rodiny o úmrtí našeho kolegy senátora a mého přítele Jana Hajdy. Zemřel po těžké nemoci dnes ráno. Odchod dobrého člověka mě vždy naplní smutkem. Vyjadřuji upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým," uvedl Štěch.

Vinař tělem i duší

Se smutkem přijal zprávu o Hajdově úmrtí i bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, podle kterého byl Hajda moravský zemědělec a vinař tělem i duší. „Vždy jsem si cenil jeho odborné erudice podložené praktickými celoživotními zkušenostmi v zemědělském podniku. Upřímnou soustrast pozůstalým a Honzo, čest tvojí památce," uvedl Hašek.

Hajda byl předsedou senátního Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Působil i ve Stálé komisi Senátu pro rozvoj venkova. Kromě toho byl zastupitelem obce Pavlov na Břeclavsku.

Jan Hajda se narodil 22. října 1949 v obci Křepice na Břeclavsku. Po základní škole a gymnáziu vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně. Poté pracoval v zemědělských družstvech a stal se předsedou Zemědělského družstva Sedlec u Mikulova. Působil i jako předseda agrární komory břeclavského okresu.
 

Foto ČSSD | Zdroj ČTK

Štítky Jan Hajda, ČSSD, Jaroslav Válka, Naděžda Křemečková, volby, Břeclav, Milan Štěch, Michal Hašek, Eva Davidová, okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel břeclavský senátor Jan Hajda, vinař tělem i duší  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.