Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Začíná hudební festival Janáček Brno 2012

Jedním z hudebních vrcholů letošního roku je mezinárodní festival Janáček Brno 2012, který se uskuteční od 16. do 25. listopadu. Město tím vzdává hold umělci, který je s Brnem nerozlučně spjat a který se stal světově uznávaným skladatelem.

Letos nese festival podtitul Genius Loci a je zaměřen na Janáčkovy žáky a další významné skladatele, jakými jsou Josef Berg, Zdeněk Pololánik nebo Miroslav Ištván.

Festival slavnostně zahájí 16. listopadu opera Leoše Janáčka Osud v nastudování Národního divadla Brno. Publiku se vedle domácích představí i významné evropské operní soubory.

„Jedním z vrcholů festivalu bude bezesporu inscenace opery Káťa Kabanová v režii Harryho Kupfera, kterou v Brně předvede nizozemská Opera Zuid z Maastrichtu. Za dirigentským pultem uvidíme předního evropského dirigenta brněnského původu Stefana Veselku,“ sdělila mluvčí Národního divadla Brno Šárka Motalová.

Dalším zahraničním účastníkem festivalu bude německé divadlo Staatstheater Nürnberg, které uvede inscenaci Věc Makropulos v režii jednoho z nejvýznamnějších divadelníků současnosti Roberta Carsena a pod taktovkou Marcuse Bosche. Jako hosty v Brně uvítáme také Slovenské národní divadlo a Národní divadlo moravskoslezské.

Vedle Janáčkovy jevištní tvorby jsou pro návštěvníky připraveny jedinečné koncerty, baletní představení, činoherní večery, originální řada dopoledních matiné, výstavy a další doprovodné akce. Na programu festivalu se také významně podílejí spolupořadatelé festivalu.

„Filharmonie Brno spolu s baletem Národního divadla Brno představí Zjasněnou noc Arnolda Schönberga v choreografii Ralfa Dörnena, posluchači Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění zase nastudovali exkluzivně pro Janáčkův festival hned dvě díla, a sice Evropskou turistiku Josefa Berga a Krásku a zvíře Miloslava Ištvana,“ doplnila výčet Motalová.

Janáčkův festival, který je bienálem a jehož hlavním pořadatelem je Národní divadlo Brno, uvede během deseti festivalových dnů na 20 akcí, z toho sedm oper.

Foto: Magistrát města Brna

Štítky Janáček Brno 2012, hudební festival, Brno, Leoš Janáček, festival, Národní divadlo Brno, opera, Josef Berg, Stefan Veselka, Káťa Kabanová, Marcus Bosch, Arnold Schönberg, Miloslav Ištvan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná hudební festival Janáček Brno 2012  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.