Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstava v Brně představuje Masarykův vztah k armádě

Vztahu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka k československé armádě je věnována výstava, kterou ode dneška pořádá brněnská Univerzita obrany. Připomíná těsné vazby hlavy státu s legionáři a zdůrazňuje, že Masaryk pokládal činnost legionářů za zcela klíčovou prý vznikl Československa. Dnes to řekl mluvčí vysoké školy Vladimír Šidla.

Vojenským historikům se podařilo v uplynulých měsících zajistit pro výstavu historické fotografie a písemné dokumenty. Masaryka zachycují jako vrchního velitele armády na koni, ale představují také jeho vize o budování armády, úvahy o jejím významu pro společnost a "mravní sílu národa".

Výstavu tvoří 20 panelů a desítky exponátů od různých vyznamenání po historické součástky armádní výstroje. Potrvá do 6. listopadu. Výstava je pro veřejnost přístupná zdarma, a to ve vestibulu budovy univerzity v Kounicově ulici.

Expozice vznikla jako součást dlouhodobého projektu nazvaného LEGIE 100, který je jedním ze stěžejních projektů Československé obce legionářské. Cílem je připomínat činnost legionářů, kteří se následně podíleli na vzniku československé armády.

Zdroj ČTK

Štítky Tomáš Garrigue Masaryk, armáda, Brno, Československá armáda, Univerzita obrany, Československo, výstava, vztah

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava v Brně představuje Masarykův vztah k armádě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.