Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Cyrila a Metoděje připomíná výstava v Paláci šlechtičen

V letošním roce si připomínáme 1150 let od příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na území Velké Moravy. K tomuto výročí připravilo Moravské zemské muzeum ve spolupráci se Slovanským ústavem Akademie věd projekt Cyril a Metoděj – doba, život, dílo.

Expozice rozdělená do čtyř tematických výstav je od 28. března zpřístupněna v Paláci šlechtičen v Kobližné ulici.

Do čtyřlístku vedle historických reminiscencí patří také výstava Cyrilometodějské stopy v hudbě, divadle a literatuře, Cyrilometodějské tradice v lidové kultuře a výstava fotografií Petra Francána Z Velké Moravy do nepaměti a zpět.

První část je zaměřena na představení byzantského prologu. Hlavními výstavními artefakty jsou zde zlaté mince byzantských císařů od šestého do desátého století, archeologické nálezy spojené s kulturou a náboženstvím východního středomoří a model chrámu svaté Sofie v Konstantinopoli.

Druhá část dokumentuje situaci na Moravě před příchodem byzantské misie. Unikátní exponáty dokumentují přežívající pohanské kulty, ale také rané doklady křesťanství v podobě křížků a křížů.

Třetí prostor je věnován samotnému příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v roce 863. Návštěvníci se zde seznámí mimo jiné se zněním Proglasu, Konstantinova předzpěvu překladu čtvera evangelií do staroslověnštiny.

Čtvrtá část je věnována době „svaté církve moravské“ za arcibiskupa Metoděje, kdy na Velké Moravě vládl kníže Svatopluk. Hlavním písemným pramenem jsou zde pasáže z nejvýznamnější diplomatické písemnosti 9. století – buly Industriae tuae – v níž jsou Moravanům udělena důležitá privilegia.

„Unikátní jsou z tohoto období archeologické nálezy a modely ze dvou významných nalezišť. Rotunda v Mikulčicích a zejména církevní centrum v Uherském Hradišti-Sadech, které bylo pravděpodobně centrem moravské církve a Metodějovým sídlem,“ sdělila mluvčí pořádajícího Moravského zemského muzea Eva Pánková.

Poslední pátá část expozice je věnována církevním poměrům v závěrečném období Velké Moravy. K vidění jsou zde například náhrdelníky a olověné křížky západní provenience z Prušánek, Dolních Věstonic a Mikulčic i nálezy z poslední objevené sakrální stavby – rotundy z Břeclavi-Pohanska.

Součástí projektu je i ukázka z připravovaného čtyřdílného hraného dokumentárního filmu České televize o Cyrilu a Metodějovi a také výukový interaktivní program pro žáky a studenty základních a středních škol.

Výstava v Paláci šlechtičen potrvá do 29. září.

Foto: MZM

Štítky Výročí, Cyril, Metoděj, výstava, Palác šlechtičen, Cyril a Metoděj, Velkomoravská říše, Moravské zemské muzeum, Akademie věd České republiky, Mikulčice, Česká televize, Konstantinopol, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyrila a Metoděje připomíná výstava v Paláci šlechtičen  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.