Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně zazněla Její pastorkyňa v podání rakouské opery

Nejslavnější operu Leoše Janáčka Její pastorkyňa dnes na festivalu k 160. výročí narození skladatele zahráli v Brně umělci opery z rakouského Štýrského Hradce. Sklidili několikaminutový potlesk, představení ale vyprodané nebylo. Stejné dílo zazní na festivalu Janáček Brno 2014 ještě jednou, v pátek v podání Chorvatského národního divadla.

Janáčkovo Brno vidělo dnes netradiční představení notoricky známého díla. Režisér Peter Konwitschny potvrdil, že je velice náročný na herecké party zpěváků. Některé momenty byly velice expresivní a brněnský divák na ně u tuzemské operní klasiky není zvyklý.

Příkladem bylo zvracení Karolky v závěru dramatu, kdy sekáči z pivovaru najdou pod ledem mrtvé dítě Jenůfy. Herci museli svoje party zpívat i v náročných situacích, například vleže pod stolem. Kostelnička po usmrcení dítěte také přednesla svou árii s hlavou zahalenou v kápi. Představení ale na strohé scéně, jejíž součásti byly prakticky jen stůl, židle a postel, na diváky působilo a publikum režijní pojetí přijalo. Největšího aplausu se od diváků dostalo českému tenoru Aleši Brisceinovi v roli Laca a Iris Vermillionové v roli Kostelničky.

K vrcholům letošního janáčkovského festivalu zatím patřilo sobotní představení amerického Kronos Quartetu. Sledoval ho vyprodaný sál hudebního klubu Sono. Američané Janáčkovy skladby sice nehráli, lidé se ale dočkali řady skladeb jeho následovníků a také tří přídavků.

V pondělí ve vile Tugendhat uvede Ital Alessandro Bosetti skladbu pro hlas a elektroniku nazvanou Zápisníky, kterou složil u příležitosti Janáčkova jubilea. Inspirovaly jej Janáčkovy sešity se zápisky takzvaných nápěvků mluvy, kterou slyšel kolem sebe. Festival 29. listopadu slavnostně zakončí Glagolská mše v sále Stadionu v Kounicově ulici, kde měla v roce 1927 světovou premiéru. Dílo zazní v autentické, premiérové verzi, s původními varhany.

Přehlídka letos připomíná 160. výročí narození skladatele, který s Brnem spojil život a dodnes patří ke kulturním ikonám města.

Zdroj: ČTK
Foto: 4.bp.blogspot.com

Štítky Rakousko, hudba, Janáček, Brno, opera, Leoš Janáček, festival, představení, Štýrský Hradec, Peter Konwitschny, divadlo, Iris Vermillion, Alessandro Bosetti, Glagolská mše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně zazněla Její pastorkyňa v podání rakouské opery  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.