Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně začal Týden romské kultury

Vázáním stužek na strom tolerance v parku Lužánky začal dnes v Brně Týden romské kultury, který potrvá do soboty. Akce se koná v rámci oslav Mezinárodního dne Romů, který je 8. dubna. Poprvé v se oslavy prodlouží z jednoho dne na celý týden.

Romové mohou slavit svátek hudbou, výtvarným uměním, setkáváním a zábavou, informovala jedna z organizátorek Alica Heráková.

Vázání stužek na strom tolerance bylo symbolickým počinem, směřujícím k otázkám soužití. "Loni se uskutečnily různé protiromské pochody, a proto jsme celou akci protáhli na týden. Chceme tím na vše upozornit a přitáhnout pozornost médií i veřejnosti," uvedla Heráková. Podle ní je týden možností, jak se Romové identifikují, užívají si kulturu a oslavují, že jsou Romové, aniž by byla akce spojená se strachem. "Je to krok i k českým lidem, kteří se ke všem akcím mohou připojit," sdělila Heráková.

V úterý, na Mezinárodní den Romů, začne výstava s názvem Cikánský mýtus. "Výstava pohlednic a dobových fotografií odhaluje protiklad mezi autentickým zobrazením života Romů a stereotypy, které si o nich vytvářela majorita," uvedla Heráková. Výstava bude zahájena v 16:00 v Muzeu romské kultury.

Ve středu se tam uskuteční přehlídka nové značky Gypsy mama, která spojuje současnou módu s prvky tradičního romského odívání.

Ve čtvrtek je na programu Den otevřených dveří Muzea romské kultury a organizace IQ Roma servis.

"Pátek bude ve znamení živé knihovny a nové výstavy IQ Roma servisu. V Domě pánů z Lipé si lidé budou moct poslechnout silné příběhy romských osobností včetně bývalé reprezentantky Československa ve sportovní gymnastice Dany Beránkové," doplnila Heráková. Týdenní oslavy vyvrcholí v sobotu plesem v kulturním domě Musilka.

K většímu pochopení romské kultury vyzýval v našem rozhovoru i spoluautor soutěžní práce v rámci projektu Achillova data, Ladislav Zibura.

Zdorj ČTK

Štítky Romové, kultura, týden, Brno, zprávy, akce, slavnost, Lužánky, Muzeum romské kultury, Ladislav Zibura, Achilles

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně začal Týden romské kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.