Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně začal filmový festival Mezipatra

V brněnském kině Scala včera začal promítáním filmu V jeho očích 15. ročník mezinárodního soutěžního festivalu queer filmů Mezipatra. Pražská část skončila v pátek, v Brně ještě v kině Art bude pokračovat až do 22. listopadu a divákům nabídne 73 filmů s homosexuální a genderovou tematikou.

Úvodní snímek je brazilským dramatem, které vypráví o první lásce nevidomého Lea. Pořadatelé připravili na příští pátek i speciální projekci pro nevidomé diváky s dabingem a audiodeskripcí, kterou si se zapůjčenou maskou vyzkoušet i normálně vidící. Z Prahy si tento film letos odvezl od poroty zvláštní uznání.

Podle mluvčí festivalu Moniky Šimkové nabídne festival v sedmi dnech filmy s různou tematikou. "Promítnou se v něm první lásky, které se zdají být doživotními, vztahy přetrvávající desetiletí, sňatky stejnopohlavních párů, doživotní deterinace sexuální orientací nebo genderová identita, nesmrtelná láska neživých bytostí a fascinace nebezpečím a smrtí," vyjmenovala Šimková.

Vítězem pražské části festivalu, který obdržel hlavní cenu, tedy křišťálovou dýku, se stala švédská romance Něco se musí zlomit režiséra Estera Martina Bergsmarka. Z krátkých filmů uspěla jihokorejská Taková normální korejská rodinka (Vacance) režisérky Hyun-Ju Lee. Cenu každoročně udělují i diváci, promítané filmy hodnotí známkami jako ve škole. Vítěze pořadatelé oznámí na konci brněnské části.

Kromě přehlídky filmů má festival další význam. "Mezipatra nejsou uzavřenou akcí pro komunitní svět. Naopak chceme, aby na něj chodilo širší publikum a zjistilo, že jsme všichni podobní a prožíváme stejné emoce, jen se stejným pohlavím. Můžeme žít ve stejné společnosti, aniž bychom se uráželi," řekla Malíková. Festival také podle Šimkové žánrovým pojetím vnáší pestrost do obvyklé nabídky kin.

Festival každoročně v Praze i Brně navštíví kolem 10.000 lidí, z toho třetina v Brně. Ozvěny 15. ročníku se pak uskuteční v Olomouci a v Hradci Králové.

Zdroj: ČTK

Štítky film, Brno, kino, festival, filmový festival, Scala, láska, V jeho očích, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně začal filmový festival Mezipatra  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.